Dood gevonden schapen onderzocht op wolvensporen

Afstand houden is het devies.

Zijn de twee onlangs dood gevonden schapen bij Nieuwe Statenzijl en Finsterwolde nu wel of toch niet aangevallen door een wolf?

Schapenhouder Hemmo Bolhuis uit Finsterwolde is in spannende afwachting van het antwoord op die voor hem en zijn collega-schapenhouders prangende vraag. Onderzoekers van Wageningen Environmental Research (Alterra) geven naar verwachting binnen drie weken uitsluitsel.

Uit Duitsland

Bolhuis werd vorige week opgeschrikt toen binnen drie dagen twee van zijn schapen dood en aangevreten werden gevonden. Beheerder Pim Lollinga van Faunavisie Wildcare in Westernieland oordeelde op basis van foto’s en sporen dat een jonge uit Duitsland afkomstig wolf wel eens de dader zou kunnen zijn. Zijn vermoeden werd bevestigd door wolvendeskundigen uit Scandinavië.

,,Ik stond en sta er laconiek in’’, reageert Bolhuis. ,,Het kan een vos zijn geweest, hoewel je je kunt afvragen of een vos een wolwassen schaap aankan. Maar ze kunnen ook plotseling dood zijn gegaan door een virus en daarna zijn aangevreten. Als er echt een wolf rondloopt, dan hebben we wel echt een probleem.’’

Loslopende honden

Schapenhouder Boelo Rotgers (65) uit Harkstede is het daarmee roerend eens. Hij verloor sinds hij als 25-jarige het bedrijf begon al tientallen schapen door toedoen van vossen. Ook loslopende honden zijn Rotgers een doorn in het oog. ,,Als daar nu ook nog wolven bijkomen, dan is dat echt een heel groot probleem. Dan kun je je schapen eigenlijk niet meer fatsoenlijk buiten laten lopen.’’

Rotgers is net als Bolhuis op zijn hoede door berichten uit Duitsland over wolvenaanvallen op vee. In de deelstaat Nedersaksen zijn in acht jaar tijd vijfhonderd meldingen gedaan, meldde de Noord-Duitse omroep NDR deze week. De verwachting is dat de wolf zijn terrein langzaam uitbreidt naar Nederland.

De organisatie Wolven in Nederland houdt die ontwikkeling nauwlettend in de gaten. Woordvoerder Leo Linnartz zegt dat in verreweg de meeste gevallen (wolfs)honden worden aangezien voor een wolf.

Het Drentse Heideschaap

Voorzitter Albert Kerssies van de Stichting Het Drentse Heideschaap denkt dat herders in zijn provincie niet extra op hun hun hoede hoeven te zijn. ,,Als de schaapskuddes ergens zijn is er altijd een herder en een hond bij. En als ze binnen zijn, kan er eigenlijk niks gebeuren.’’

De provincie Drenthe heeft op haar website vragen over wolven beantwoord. Begin dit jaar werd langs de A28 tussen Hoogeveen en Meppel een dode wolf gevonden. Het bleek te gaan om een jong mannetje van anderhalf jaar oud.

In 2015 veroorzaakte een wolf grote opwinding door gedurende dagen in zijn eentje door zowel Drenthe als Groningen te trekken. Het dier vond de dood in Duitsland en kwam in opgezette vorm terug naar Drenthe.

Wolvenexperts stellen dat een ontmoeting met een wolf niet meteen gevaarlijk hoeft te zijn. De dieren zijn erg schuw en schrikken snel en mijden mensen of onvoorspelbare situaties.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
wolf