Doorstart versterking huizen in Fazanthof in Ten Boer

De Nationaal Coördinator Groningen staat garant voor de kosten van sloop en nieuwbouw van dertig woningen aan de Fazanthof in Ten Boer.

Dat hebben Nationaal Coördinator Groningen Herman Sietsma en de gemeente Ten Boer gisteravond de bewoners in een mail laten weten. Onder de eigenaren van deze zogeheten Jarino-woningen is de opluchting groot.

Zij zitten al meer dan drie jaar in een procedure met de overheid en de NAM. De bewoners hadden eerder te horen gekregen dat hun huizen zouden worden aangepakt, maar voor de zomer werd de sloop en nieuwbouw door minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat ‘on hold’ gezet en onzeker.

Door een snelle afbouw van de gaswinning betwijfelde de minister of sloop en nieuwbouw bij een mogelijk verbeterde veiligheidssituatie nog wel nodig zijn. De Fazanthof zat in de groep van 1588 woningen waarover door het Rijk echter al harde toezeggingen aan de eigenaren waren gedaan.

Niet langer wachten

NCG-directeur Herman Sietsma wil niet langer wachten. Hij zegt dat de huizen aan de Fazanthof gasloos worden gebouwd. Met dat gasloos maken is een extra bedrag gemoeid van 600.000 euro. ,,Over de betaling van die meerkosten voeren we overleg met de NAM. Met het Rijk hebben we de afspraak dat we de kosten voorschieten. Het Rijk moet de financiering bij de achterdeur maar regelen met de NAM. In ieder geval staat vast dat we zo snel mogelijk aan de Fazanthof kunnen beginnen.’’

Sietsma gaat er vanuit dat de sloop en nieuwbouw van deze huizen in Ten Boer over twee weken collectief wordt aanbesteed. ,,Hierover is uitvoerig met de betrokken eigenaren gesproken’’, bevestigt wethouder Annie Postma van Ten Boer.

De Nationaal Coördinator Groningen vindt dat er vaart moet worden gemaakt met de versterking. ,,Ik voel me gesteund door de minister en de Tweede Kamer. We werken aan een plan van aanpak om veel meer woningen te versterken. Iedereen wil zo langzamerhand wel naar een uitvoering toe. Wat mij betreft is de Fazanthof daarvan het symbool.’’

Postma zegt dat niet alleen de woningen maar ook het groen en desgewenst de straten worden aangepakt. ,,We hebben de hulp van de gemeente Groningen waar we mee fuseren.’’ Grote uitdaging voor de NCG is om voor de nabije toekomst voldoende bouwbegeleiders te vinden. Zij moeten inwoners ondersteunen in het bouwproces.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.