Dorpen eisen actie na wéér ‘blazer’ bij ESD

De maat is vol bij omwonenden van industriegebied Oosterhorn na de derde ‘blazer’ binnen een week bij ESD-Sic in Delfzijl.

,,Het moet nú afgelopen zijn’’, zegt woordvoerder Lucas Wams van de Adviesgroep Geur Delfzijl. Deze belangengroep van bewoners van tien omliggende dorpen praat al tijden over een aanpak voor de overlast die omwonenden rond Oosterhorn ervaren.

Dinsdag deed zich opnieuw een explosie voor in een van de schoorstenen bij de Delfzijlster fabrikant van het slijpmiddel siliciumcarbide. Bij zulke ‘blazers’ slaan volgens Wams duizenden kilo’s petroleumcokes-deeltjes neer tot in de wijde omtrek. ,,Vaak ook hele brokken tegelijk’’.

Juridische stappen

,,Dit is de ‘bloody limit’’’, zegt Wams na het jongste incident. Zijn adviesgroep eist opheldering van de fabrieksdirectie. ,,Wij nemen juridische stappen als er nu geen afdoende verklaring komt voor hoe dit kan gebeuren na alle besprekingen en mooie beloftes van de afgelopen jaren.’’

Het overleg met ESD, provincie, de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta en Groningen Seaports levert volgens Wams te weinig concrete maatregelen op. Wel komt er uiterlijk in mei een meetnetwerk dat in de gaten houdt wat er uit de schoorstenen komt en hoever zich dat verspreidt.

Vijftien meetkasten

De installatie van dit meetnet wordt binnenkort aanbesteed, bleek dinsdag bij een bijpraatsessie van de adviesgroep met onder andere wethouder IJzebrand Rijzebol. Rond Oosterhorn en rondom de dorpen komen twee ringen met circa vijftien meetkasten die registeren welke stoffen in de lucht komen en tot hoever dat neerslaat in de omgeving.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.