Dorpen windpark N33 zeggen vertrouwen in Emme Groot op

Weer een kink in de kabel bij de plannen voor het windpark N33 bij Meeden en Veendam. De Dorpenalliantie Oost-Groningen heeft het vertrouwen in gebiedscoördinator Emme Groot (foto) opgezegd.

Het besluit werd genomen na een onderhoud met de wethouders van de gemeenten Veendam, Oldambt en Menterwolde. ,,We voelen ons gesteund door de gemeentebesturen”, zegt Bernard Stikfort, voorzitter van de dorpenalliantie.

Groot werd halverwege november aangesteld om te onderzoeken of omwonenden, bedrijven en maatschappelijke organisaties nauwer betrokken willen zijn bij het windpark N33.Daarnaast moest hij in gesprek raken over financiële participatie en compensatie.

Bernard Stikfort, voorzitter van de dorpenalliantie, zegt dat een rapportage van Groot de bodem onder het broze draagvlak dat er was, heeft weggeslagen. De inwoners van Veendam verklaarde eerder al geen vertrouwen in Groot te hebben. De inwoners van Menterwolde en Oldambt volgen nu die opstelling omdat Groot voor de burgers geen serieuze rol weggelegd ziet in de stuurgroep die de komst van het windpark moet begeleiden. Groot wilde burgers uitsluitend een plekje geven in een klankbordgroep. ,,Daar heeft Groot zich niet populair meegemaakt.”

Ook suggereert Groot in zijn rapportage dat er draagvlak zou bestaan in Oost-Groningen om verder te praten over de invulling van het windpark. Stikfort zegt dat dat een vrije vertaling van Groot is. ,,Er is gewoon geen draagvlak voor het windpark.”

Volgens de Dorpenalliantie moet een gebiedscoördinator volledig onafhankelijk zijn. ,,Groot is dat niet want hij is aangesteld door het ministerie van Economische Zaken.” De Dorpenalliantie probeert nu via Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en via de Tweede Kamer aandacht te krijgen voor het verzet tegen de windparken.

Het windpark moet bestaan uit 27 turbines boven Meeden en 8 bij Veendam. Minister Henk Kamp wil daar niet aan tornen.

Emme Groot neemt delaatste ontwikkeling voor kennisgeving aan. Wel betwist hij dat hij in rapportage heeft gesproken over draagvlak voor het windpark in Groningen. Het zou gaan over compensatie.

Groot heeft medio april het ministerie van EZ al laten weten minder beschikbaar te zijn voor zijn rol als gebiedscoördinator. ,,Ik ben minder minder gaan werken en mijn orderportefeuille is vol. Nu de bewoners in gesprek zijn met de gemeenten, is mijn rol ook wel uitgespeeld. Het was het doel dat burgers en gemeenten zelf het initiatief in dit gebeuren nemen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.