DorpenAlliantie Oost-Groningen: democratie is ver te zoeken

De democratie rond besluiten over het windpark N33 is ver te zoeken. Dat concludeert de DorpenAlliantie Oost-Groningen in een brief aan de voorzitter en leden van de Tweede Kamer.

In de DorpenAlliantie werken dorpenverenigingen uit de gemeenten Menterwolde, Oldambt en Veendam samen. Ze wenden zich tot de Tweede Kamer omdat zowel een in hun ogen zeer belangrijke bijeenkomst over het windpark als de bouw van een stikstoffabriek bij Zuidbroek is uitgesteld.

,,Wij voelen ons als belangenbehartiger voor de inwoners in onze dorpen keer op keer geschoffeerd en buitenspel gezet’’, meldt woordvoerder Bernard Stikfort. Met name het uitstellen van de bijeenkomst over windmolens valt verkeerd. Die was bedoeld om de aandacht te vestigingen op de beleving van geluidsoverlast en slagschaduw en de belasting voor de leefomgeving.

De bijeenkomst werd op last van het ministerie van Economische Zaken uitgesteld tot medio oktober. ,,Dit betekent dat dan de ter inzage termijn van het (aangepast) ontwerp inpassingsplan en de MER, die naar verwachting op 23 september ingaat, is verstreken’’, schrijft de DorpenAlliantie aan de Tweede Kamer.

De belangenvereniging wijst er op dat er nog niets terechtkomt van de door de Kamer goedgekeurde motie Smaling. Daarin staat dat ook alternatieven voor windenergie, zoals zonneparken en winning via bio-vergisting moeten worden bekeken.

De DorpenAlliantie roept op tot een time-out. In de brief aan de Tweede Kamer verwijzen ze naar het Deense energiebedrijf DONG. Dat zou hebben aangetoond dat windparken op het vaste land niet rendabel zijn en ook niet zullen worden. Het bedrijf stelt tegen veel lagere kosten rendabele windparken in zee te kunnen bouwen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.