Dorpshuis Bijleveld wil ‘teruggevonden’ tegeltableau’s aan de muur

Dorpshuis Bijleveld in Wildervank wil de ‘teruggevonden’ tegeltableau’s van de Groningse kunstenaar Anno Smith (1915-1990) aan de muur.

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat het Veendammer raadslid Pé Langen (VUK) op de gemeentewerf in Veendam vier verloren gewaande mozaïeken van Anno Smith ontdekte. De kunstenaar werd in de naoorlogse wederopbouwtijd ingeschakeld om gebouwen te voorzien van zogeheten bouwkeramiek.

Geglazuurd terracotta

Na de oorlog was Smith gewild bij corporaties, schoolbesturen en gemeenten. Hij specialiseerde zich in keramiek na zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen. Hij werd vooral bekend door zijn tegeltableaus en reliëfs van geglazuurd terracotta met afbeeldingen van dieren en ambachten. Tal van scholen, flats en kantoorgebouwen werden met zijn mozaïeken versierd. Het Groninger Museum had in 2015 een tentoonstelling over zijn werk.

Door sloop ging een deel van zijn keramiek verloren. Zo ging in Wildervank in 1986 de Zuiderschool plat. Met die school verdwenen ook de kunstwerken uit het zicht. Conservator Egge Knol van het Groninger Museum toonde zich blij toen Langen zijn opmerkelijke vondst deed. ,,Die mozaïeken verdienen weer een plek in het straatbeeld’’, zei hij twee jaar geleden.

Nog in depot

Ze liggen nog in depot, maar wat het Dorpshuis Bijleveld in Wildervank betreft niet lang meer. ,,We willen ze graag aan de zijgevel’’, zegt beheerder Trijnie Hadders. ,,Dan zijn ze vanaf de weg goed zichtbaar. Ze horen bij Wildervank.’’ De gemeente heeft laten weten dat de aanvraag in behandeling is. Hadders: ,,We zijn zelf op zoek naar sponsors en fondsen om mee te betalen aan de restauratie van de mozaïeken en om ze op een goede manier aan de muur te krijgen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.