Dorpsschool Meeden krijgt nieuwe baas

De nieuwe samenwerkingsschool in Meeden wordt als eerste ondergebracht bij een nieuw op te zetten Oost-Groninger stichting.

Samenwerkingsschool

Die nieuwe school ontstaat door het laten samengaan van de christelijke basisschool Sjaloom en de openbare basisschool De Mieden. De eerste valt nu onder de organisatie VCO Midden- en Oost-Groningen. De Mieden valt onder de Scholengroep Opron.

,,Sjaloom en De Mieden hebben voldoende leerlingen en kunnen nog jaren zelfstandig mee’’, zegt directeur Jan de Boer van de VCO.

,,Maar we denken dat het op de lange termijn voor Meeden beter is als we nu al een samenwerkingsschool opzetten waarin beide scholen opgaan. Een school met een eigen karakter maar waarin wel de vroegere identiteiten bewaard blijven.’’

Als die samenwerkingsschool er is, hebben de VCO en Opron het voornemen haar over te dragen aan een nieuwe nog op te richten stichting. Zo’n stichting is al enkele jaren onderwerp van overleg tussen de verschillende onderwijsorganisaties in de regio.

Krimp

Die organisaties zien aankomen dat als gevolg van krimp situaties kunnen ontstaan waarin in een dorp een christelijke en openbare basisschool beiden te klein worden. Het is de bedoeling dat in dat geval beide scholen opgaan in een samenwerkingsschool en dat die bij de nieuwe stichting wordt ondergebracht. Zo’n dorp houdt daardoor basisonderwijs.

,,In Meeden is die urgente noodzaak er niet, maar we willen daar dus wel zo’n samenwerkingsschool vormen’’, zegt De Boer. ,,En tijdens die vorming kunnen we ook ondervinden waar wij en ook de nieuwe stichting mee geconfronteerd worden. Hoe het bijvoorbeeld zit met het overgaan van personeelsleden naar de stichting. Al dat soort ervaringen kan het bestuur van die nieuwe stichting in de toekomst gebruiken. Het vormen van de nieuwe school in Meeden wordt dus een belangrijk project.’’

Wethouder Wietze Potze (PvdA) van de gemeente Vlagtwedde is blij met de plannen in Meeden. Vlagtwedde regelt haar openbaar basisonderwijs nog zelf en is zo ook betrokken bij het opzetten van de stichting. ,,Hopelijk blijkt zo’n stichting prima te functioneren en schuift de SOOOG ook weer aan.’’

De Stichting Openbaar Onderwijs Oost-Groningen, waar veel scholen onder vallen, vreest dat ze door het ‘afstaan’ van scholen aan de nieuwe stichting te klein wordt en stapte uit het overleg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.