Dorpsvereniging Garnwerd: pad tussen Winsum en Garnwerd kan veel mooier

Dorpsvereniging Garnwerd is teleurgesteld in het nieuwe plan voor het verharde fietspad tussen Winsum en Garnwerd.

Dat zei Harry Hummel van de vereniging dinsdagavond tijdens de Winsumer raadsvergadering. Daar stond ter discussie of er een extra budget van zo’n tachtigduizend euro beschikbaar moet worden gesteld voor de aanpak van de route.

Langs het Oude Diepje

Winsum wil een stuk van het Pieterpad tussen de twee dorpen verharden. Wandelaars lopen daar in de berm langs de Garnwerderweg. In 2017 lag er een vergunning om het pad te verplaatsen waardoor ‘Pieterpatters’ langs het Oude Diepje over de dijk naar Garnwerd lopen.

Dat plan gaat niet door. Volgens het Collectief Groningen West bleek uit onderzoek dat daarmee de leefomgeving van weidevogels werd verstoord. De uitkomst van dit onderzoek was voor de provincie aanleiding niet langer medewerking te verlenen aan een tracé langs het Oude Diepje.

Op naar plan B. Nu wordt het pad dat in het gras naast de weg is gemaaid, verhard.

Veilige fietsroute

„Wij willen al jaren een betere fietsverbinding tussen de dorpen. Dat eerste plan was fantastisch en dat is zo van tafel geveegd”, zegt Hummel. Hij hoopt, met de plannen voor het sportpark in het verschiet, dat er toch een veilig fietspad wordt gerealiseerd en benadrukt dat dit heel belangrijk is voor de bewoners van Garnwerd.

Met name omdat veel kinderen gebruik maken van het fietspad. Kinderen die vanuit Garnwerd naar het station in Winsum fietsen en straks ook naar het sportpark. „We zijn blij dat er een verhard pad komt. Laten we dat voorop stellen. Maar we hadden het liever anders gezien.”

Bittere nasmaak

„Dit is een dossier met een bittere nasmaak”, zegt wethouder Harmannus Blok (ChristenUnie). Hij had ook liever het eerste plan uitgevoerd, maar is blij dat er nu in elk geval een oplossing is.

Blok geeft toe dat ook het eerste deel van het pad vanuit Winsum verbeterd moet worden. „Dat is zeker een wens. Als zich daar kansen voordoen willen we die pakken. Maar vooralsnog ligt de focus op het deel tussen Stal Weidelust en Garnwerd.”

Oktober

De raad stemde in met het voorstel om het extra budget vrij te maken. Zoals het er nu uitziet kan vanaf oktober over een verhard pad tussen de twee dorpen worden gelopen en gefietst.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.