Dorpswinkel Sauwerd gaat weer open

Drukte in de broodboetiek van de dorpswinkel in Sauwerd, waar ook een koffietafel staat voor klanten en vrijwilligers. Foto: Peter Wassing

De dorpswinkel in Sauwerd opent donderdag 31 augustus opnieuw haar deuren.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting van de winkel en wordt er alvast geoefend in de ‘broodboetiek’. .„Ja, er is hier heel veel gebeurd de afgelopen tijd”, zegt Hylke Zijlstra met gepaste trots. Zijlstra, voorzitter van de dorpscoöperatie in Sauwerd, legt op dit moment met tientallen vrijwilligers de laatste hand aan de supermarkt in het dorp.

Commissaris van de Koning

Er wordt in het pand nu nog druk geverfd en komende week wordt de vloer gestort. Dan kunnen de stellingen naar binnen en kan er met de afwerking van het interieur begonnen worden. „Dat allemaal omdat we wilden voorkomen dat we in Sauwerd na de sluiting van de winkel zonder voorzieningen zouden komen te zitten”, zegt Zijlstra. Na de sluiting van die supermarkt vorig jaar is een coöperatie opgezet waarvan inmiddels 70 procent van het dorp lid van is, aldus Zijlstra.

Met hun bijdragen en de steun van een aantal fondsen kon de coöperatie het pand van de dorpswinkel aankopen. Commissaris van de Koning René Paas verricht op 31 augustus de opening. De winkel lijkt straks op een echte supermarkt, zegt Zijlstra. „Je kunt er alles krijgen, al zal de keuze misschien iets minder zijn. Daarnaast willen we meer zijn dan een supermarkt. Een groot deel van de winkel is gereserveerd voor een koffietafel, waar ook elke dag een gastvrouw of -heer aanwezig is om koffie te schenken en een praatje te maken.”

Actuele zaken

De winkel wordt uitgerust met een sfeerwand waarop aandacht wordt besteed aan actuele zaken uit het dorp. Er komt een ruilboekenkast en een PostNL-punt. De winkel wordt gerund door zo’n veertig personen; de meesten zijn vrijwilligers. De supermarkt is zes dagen in de week open van 8.30 uur tot aan begin van de avond.

Op dit moment wordt op dinsdag- vrijdag- en zaterdagochtend alvast geoefend met een broodboetiek. „Qua organisatie hebben we het goed op orde”, zegt Zijlstra. „We klussen nog even door en dan is iedereen vanaf eind augustus van harte welkom in onze eigen supermarkt.”

menu