Doveninternaat Guyot moet dicht

Staatssecretaris Dekker: Doveninternaat Guyot moet dicht

Het internaat van dovenschool Guyot Kentalis in Haren moet toch dicht. Weliswaar niet komend jaar, maar in 2017. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker (onderwijs) besloten.

Het internaat van dovenschool Guyot Kentalis in Haren moet toch dicht. Weliswaar niet komend jaar, maar in 2017. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker (onderwijs) besloten.

,,We zijn zwaar teleurgesteld'', zegt regiodirecteur Bert Klaas van Guyot Kentalis. ,,In Haren staat de enige havo-school waar dove kinderen Nederlands en de Nederlandse Gebarentaal leren. Als het internaat weg is, vrees ik dat de school langzaam dood bloedt.''

Vereenzamen

Er zijn ongeveer 250 dove middelbare schoolleerlingen in Nederland. Een deel gaat naar het regulier onderwijs en maakt daar gebruik van een tolk. Anderen kiezen voor een dovenschool waar ze onder gelijken zijn. De 110 vmbo- en havo-leerlingen die in Haren naar school gaan, komen uit heel Nederland. 35 van hen verblijven door de week in een internaat. Dat werd altijd bekostigd door het ministerie van vws, maar die stopte daar mee. Argument: het is geen zorg. Het ministerie van onderwijs (OCW) nam de kosten van 2 miljoen euro per jaar over, maar wil daar van af. ,,Huisvesting is geen onderwijs'', zegt woordvoerder Sander van Dam van OCW.

Staatssecretaris Dekker vindt dat de leerlingen in het kader van passend onderwijs naar een ‘gewone'school kunnen. Door ze gezamenlijk in een klas les te geven, kunnen ze speciaal onderwijs krijgen. Maar er zijn te weinig dove leerlingen om ze te kunnen clusteren, zegt Klaas. ,,Het gaat jaarlijks om ongeveer vier nieuwe leerlingen die de havo in gebarentaal willen volgen.'' En een tolk is niet altijd de oplossing. ,,Pubers moeten alles via hen communiceren. Dat doen ze niet. Ze kunnen daardoor erg vereenzamen''.

Erika Bloemkolk uit Maarssen, moeder van Thomas (15 jaar, 3 vmbo) is het met Klaas eens. Het was ingrijpend, zegt ze, dat Thomas op zijn twaalfde jaar het huis uit ging. Maar hij floreert tussen doven meer dan tussen horenden. Op de basisschool ging hij een dag in de week naar een reguliere school. ,,De leerkrachten en medeleerlingen wilden wel, maar alles ging via een tolk. Hij voelde zich daar vaak alleen.'' Op de dovenschool kan hij zich meten met leeftijdgenoten en zich sociaal emotioneel beter ontwikkelen. ,,Hij leert zo sterker in het leven te staan.''

'Alles overhoop'

Als ouders bewust kiezen voor een dovenschool, moeten ze er in de buurt gaan wonen, zegt staatssecretaris Dekker. Bloemkolk: ,,Je laat voor een schoolperiode van vijf jaar je familie, vrienden en werk achter je. Je haalt alles overhoop. Wij hebben gekozen het niet te doen en zijn blij met het internaat.''

Komende dinsdag is een Kamerdebat over de gang van zaken. Bert Klaas hoop dat een aantal Kamerleden de staatssecretaris nog op andere gedachten brengen.

menu