Drafbaan Groningen start crowdfunding voor een allerlaatste koersseizoen met paarden in het Stadspark

De Koninklijke Harddraverij en Ren Vereniging Groningen hoopt met crowdfunding geld bij elkaar te krijgen voor het allerlaatste koersseizoen: ,,De kas is leeg"'. Foto: Archief Geert Koops

De Koninklijke Harddraverij en Ren Vereniging Groningen start een crowdfundingactie om nog één seizoen te kunnen koersen op de drafbaan in het Stadspark.

De KHRV moet een financieel beroep doen op zijn sympathisanten omdat de kas na het afgelopen seizoen leeg is. Vanwege corona moest de koersen merendeels worden afgeblazen. Bij de wedstrijden die nog wel wel werden verreden was geen publiek toegestaan en kwamen er dus ook geen entreegelden binnen.

Groningen wil popsterren op drafbaan

De Groningse koersorganisator zag de huur van de drafbaan met ingang van het nieuwe jaar opgezegd door de gemeente. De paardensport zit volgens het college van B en W in de weg bij de plannen voor een ombouw van de baan tot een van de grootste muziek- en evenementenlocaties van het land.

Zoals het nu lijkt wordt komend seizoen het allerlaatste in bijna honderd jaar drafsport in het Stadspark. De gemeenteraad ging in december akkoord met het opzeggen van de huur, maar vroeg wel meer onderbouwing van de plannen voor een nieuwe toekomst als openlucht-muziekpodium. In afwachting daarvan kreeg de KHRV nog een halfjaar respijt.

Vol seizoen doorkoersen onbespreekbaar: ombouw moet in juli van start

In maart hakt de politiek alsnog de knoop door over de ombouw. Toch heeft de gemeente een verzoek van de harddraversvereniging afgewezen om nog iets langer door te mogen koersen. De KHRV had al groen licht om door te gaan tot 12 juni, maar in juli staan traditioneel nog de klassieke Sweep Stakes op het programma.

Volgens B en W is doorkoersen niet mogelijk omdat al op 14 juni de eerste schop de grond in zou moeten voor de toekomstplannen. De KHRV is teleurgesteld en verrast dat het verzoek om extra tijd is afgewezen voor een plan dat formeel nog groen licht moet krijgen van de raad. De vereniging probeert via de rechter extra respijt te krijgen.

Met crowdfunding haalt drafbaan in ieder geval juni

Hoe dan ook moet er voor een nieuw koersseizoen zo’n 25.000 euro op de plank komen, hoe lang dat ook precies gaat duren. Niet alleen de entreegelden vielen vorig jaar weg door corona, ook veel vaste sponsors haakten af doordat publiek niet rond de baan was toegestaan.

De vereniging heeft goede hoop het gat te kunnen dichten met crowdfunding, zegt woordvoerder Kees de Bock. Vorig jaar ondertekenden 5000 vrienden en sympathisanten een petitie tegen de dreigende sluiting van de baan. ,,Als die allemaal vijf euro inleggen, kunnen we de organisatiekosten dekken’’, aldus De Bock.

De link naar de crowdfundingpagina is hier te vinden .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu