Gaybar De Prins in de Zwanestraat gaat vanaf 6 september maandelijks een evenement organiseren voor dragqueens: Anastasia’s Queens of Drag.

De Groningse dragqueen Anastasia Von Beaverhausen leidt de shows. ,,Alle drag-gerelateerde evenementen zijn vooralsnog meestal in de Randstad te vinden”, zegt Von Beaverhausen. ,,Twee uur verderop in het noorden maak je daar vrij weinig van mee.’’

En dat terwijl drag hartstikke populair is. Neem bijvoorbeeld het met een Emmy Award bekroonde televisieprogramma RuPaul’s Drag Race waarin queens gewapend met hoge hakken en glitter tegen elkaar strijden.

Jonge stad met veel internationale studenten

Volgens Von Beaverhausen kan Groningen wel een evenement als dit gebruiken. ,,Dragqueens hebben altijd vooraan gestaan als het ging om emancipatie van de homogemeenschap. Voor zo’n jonge stad met zoveel internationale studenten vind ik het belangrijk om te laten zien hoeveel acceptatie er is en hoe vrij wij zijn.”

Uitbater Peter Westra van De Prins heeft er zin in. ,,Een tijdje terug gingen veel gaybars in Groningen dicht. Het wordt tijd voor een beetje meer reuring.’’ Voor de shows heeft hij een podium en een theaterdoek gekocht. ,,Het wordt echt een show. Een beetje op de manier zoals ze dat in Amsterdam doen.’’

In Amsterdam zit Café Lellebel. Die wordt al jaren bestiert door Hans Wijtenburg, beter bekend als Tante Dees. Daar treden elke avond dragqueens op. ,,We beginnen hier in Groningen eerst met een maandelijks evenement met Anastasia. Zij wordt bijgestaan door twee andere Groningse queens. We hopen uiteindelijk dragqueens vanuit heel Nederland hierheen te krijgen.’’

‘Wat de boer niet kent...’

De show in De Prins wordt een mix van het playbacken van nummers, komedie en liveoptredens. „Een lekker ongedwongen sfeer met getalenteerde dragqueens, wat weer bijdraagt aan de zichtbaarheid”, vindt Von Beaverhausen. Ze denkt dat veel mensen nog een hoop kunnen leren van drag.

,,Het is een manier om te laten zien dat het allemaal niet zo eng is. Het eeuwige ‘wat de boer niet kent...’ begint een beetje oud te worden. Drag hoort eenmaal in een spotlight te staan en dat zullen we ook altijd blijven doen.”

Het is overigens niet de eerste keer dat Von Beaverhausen optreedt in het Noorden. Zo heeft ze haar eigen show DRAG13 in Tram13, heeft ze haar eigen boot tijdens de Leeuwarden Pride en biedt ze via “ Queens of the North ” een platform voor dragqueens om hun talenten te tonen. Ze is ook af en toe te zien met haar bingo naast collega Dolly Wood in Café de Prins.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen