Een 38-jarige man uit Veendam wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van het doden van zijn zeven weken oude baby. Het jongetje overleed in december 2020. Het OM gaat uit van doodslag.

Volgens het OM is de baby overleden door fors geweld. Het zou gaan om slaan en schudden. Na uitvoerig medisch onderzoek is vastgesteld dat er geen andere doodsoorzaak is.

De ouders ontkennen dat het geweld is gebruikt. Toen het kindje overleed was de vader alleen met het kind.

Officier van justitie: alternatieve scenario’s niet aannemelijk

De ouders hebben verklaringen afgelegd waarbij andere (medische) scenario’s zijn geschetst die tot de dood zouden hebben geleid. Volgens de officier van justitie zijn deze alternatieve scenario’s onderzocht. Conclusie: niet aannemelijk.

De officier van justitie verzocht de rechtbank te bepalen dat de verdachte vast moet blijven zitten. ,,Het is niet aan de samenleving uit te leggen dat de verdachte zijn proces in vrijheid mag afwachten. De samenleving zou het ook niet accepteren. De verdachte in vrijheid stellen zou zelfs kunnen leiden tot maatschappelijke onrust.’’

Mensen in de omgeving van de verdachte hebben verklaard zich niet te kunnen voorstellen dat de man zijn eigen zoon om het leven heeft gebracht. Niet relevant, aldus de officier van justitie. Ook het feit dat de verdachte ontkent, is voor de officier geen reden van mening te veranderen. ,,Dat hij ontkent is begrijpelijk, want wie geeft nou toe dat ie zijn eigen kind om het leven heeft gebracht?’’

De raadsman verzocht de rechtbank de voorlopige hechtenis wel op te heffen. Hij sluit alternatieve scenario’s niet uit en wil mogelijk nader onderzoek.

De rechtbank volgt het OM. De man blijft vastzitten.

Dat de baby door geweld om het leven is gebracht komt nu pas naar buiten. De strafzaak tegen de vader wordt later dit jaar inhoudelijk behandeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen