Drenten en Groningers in Australië: 'Bosbranden zijn bijna niet te bevatten, zo groot en zo intens'

De bosbranden in Australië nemen ongekende vormen aan. ,,De intensiteit en de omvang. Het is bijna niet te bevatten", vertelt de in Paterswolde geboren Jan-Willem de Waard.

Australië brandt (en zo kun jij helpen)
Lees verder

Hij werkt voor Rabobank en woont samen met zijn vrouw en hun kinderen van 9 en 11 jaar oud in Sydney. In deze stad gaat alles redelijk zijn normale gangetje. Maar daar buiten is het totale chaos. Grote wegen zijn afgesloten, het vuur slaat verwoestend om zich heen. Het zijn die beelden die de wereld ziet. Torenhoge vlammen, dode dieren, mensen die alles kwijt raken.

De Waard en zijn gezin zijn veilig, maar ze horen de verhalen van vrienden, collega's en bekenden. ,,Mijn vrouw maakt zich wel zorgen. Ze werkt voor Achmea en heeft collega's die buiten de stad wonen. Achmea heeft dagelijks te maken met schadeclaims van boeren die zijn getroffen door de branden. Sommige boeren zitten te wachten op het bericht dat ze moeten worden geëvacueerd."

'Vrij extreem'

Dick Vogel uit de stad Groningen, noemt de situatie 'vrij extreem'. ,,Ik ben een week in Melbourne nu, anderhalf uur vliegen van Sydney waar ik woon. In beide steden is er geen direct gevaar, met uitzondering van de randen van de steden. De enige overlast is de rook, wat ademhalingsproblemen kan opleveren bij mensen met astma. Ikzelf krijg last van mijn keel als ik te lang buiten ben."

Ondanks de soms dikke rook gaan mensen gewoon naar buiten, soms met een mondkapje. ,,Het is wel overal het gesprek van de dag. Mensen maken zich zorgen. Iedereen kent wel iemand in of rondom de getroffen gebieden. Ikzelf heb me niet onveilig gevoeld tot dusver. Dat komt omdat ik bewust in de grote steden blijf. Ik werk als fondsenwerver voor goede doelen en dat werk gaat gewoon door."

Smog in Sydney houdt noorderlingen in de greep: 'Kan ik straks de stad nog wel uit?'
Lees verder

'Rook verschilt per dag'

De rook speelt ook de 25-jarige Daan Brinkers uit Haren parten. Hij werkt als schipper en zeilinstructeur en neemt dagelijks toeristen en zakenlieden mee voor tochtjes door het havengebied van Sydney. ,,Het aantal boekingen is nu wel minder. Ook wordt er wel gecanceld. De rook verschilt per dag."

Nu het vervoer van onder meer levensmiddelen via grote wegen onmogelijk is, zijn booteigenaren gevraagd goederen via het water te vervoeren. Mocht hij worden gevraagd, dan zal Brinkers hulp aanbieden. Omdat hij voor langere tijd in Australië wil zijn, deed hij zelfs cursussen om als vrijwillige brandweerman aan de slag te kunnen. ,,Maar er zijn redelijke strenge eisen, dus voor nu is dat geen optie."

Wel gaat de oud-Harenaar zich aansluiten bij schippers die hun boot beschikbaar stellen als de brandweermannen in maart worden bedankt voor hun tomeloze inzet. ,,Er gebeurt hier een hoop, er is veel ingezameld. En voor de brandweermannen en hun familie is al een gratis dagje uit gepland."

Toeristen uit Noorden passen plannen aan

Een oproep op dvhn.nl leverde behalve reacties van mensen uit Drenthe en Groningen die in Australië wonen ook berichten op van noorderlingen die op vakantie zijn. Aldo en Annemiek Wever uit Haren logeren bij familie aan de noordkant van Sydney, voordat ze donderdag doorreizen naar Nieuw-Zeeland.

Journaal

Ze zeggen in Sydney weinig te merken van de bosbranden. ,,Er zijn dagen dat er een laagje rook over de stad hangt, heel af en toe ruik je de brandlucht. We volgen het nieuws hier op het journaal en dan zie je wel hoe heftig het allemaal is. De bevolking is boos en teleurgesteld in de regering. Er waren al tijden signalen dat dit gevaar zou opleveren."

Aldo en Annemiek Wever hebben hun plannen wel aangepast. Zo schrapten ze de Blue Mountains van hun lijstje en beperken ze zich tot Sydney en de directe omgeving. 

Kamperen

De uit Groningen afkomstige Antigone Reisiger had willen kamperen in Jervis Bay, een baai ten zuiden van Sydney. De autorit van ongeveer drie uur en het verblijf werd haar en haar reisgenoot afgeraden. ,,Dus zijn we naar het noorden gereden langs de kust. Daar hebben we nergens last van gehad, ook in Sydney niet. Het is triest dat er zoveel natuur, dieren en huizen kapot gaan."

Atlete Silvana uit Coevorden springt 24 uur lang non-stop op en neer voor hulp aan Australië: 'Er gaan tranen vloeien'
Lees verder

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.