Drentse onderhandelaar voor Haren: Marga Kool

Het Groningse provinciebestuur heeft Marga Kool benoemd tot vertegenwoordiger van Haren bij de fusiegesprekken met Groningen en Ten Boer.

De Drentse oud-bestuurder en schrijfster Kool (67) krijgt de opdracht de belangen van de Harense bevolking te behartigen. De provincie vindt dat nodig omdat de gemeente Haren zich verzet tegen samenvoeging en weigert nadere fusieafspraken te maken.

Kool staat bekend als een zeer aimabele en ervaren bestuurder. In de periode 1991-1999 was ze D66-gedeputeerde in de provincie Drenthe en tussen 2000 en 2015 dijkgraaf van het waterschap Reest en Wieden.

Gemeenteraad

,,We zijn blij dat Marga Kool bereid is deze taak op zich te nemen’’, zegt gedeputeerde Patrick Brouns. ,,De bestuursovereenkomst van de drie fusiegemeenten moet in december klaar zijn. Er is dus werk aan de winkel. Natuurlijk is het een gekke situatie dat onze keuze voor Kool niet door de gemeenteraad van Haren is gelegitimeerd.’’

Brouns zegt dat hij na een goed gesprek met de ondernemingsraad van de gemeente Haren gesterkt is in de gedachte dat alle fusiepartners hun inbreng moeten hebben bij de vorming van de nieuwe gemeente. Dinsdag besloot het college van Gedeputeerde Staten Kool te benoemen en de gemeente Haren onder zwaar financieel toezicht te stellen.

Bezetting

Het college gaat nog met Kool om tafel om de opdracht zo precies mogelijk te formuleren. Vorige week noemde burgemeester Peter den Oudsten (Groningen) het al bijzonder pijnlijk dat de drie gemeenten bij de presentatie van het herindelingsontwerp niet in de volledige bezetting aan tafel zaten. ,,Hopelijk schuift er zo snel mogelijk iemand uit Haren aan’’, zei hij.

Den Oudsten betreurde dat vooral de afwezigheid van de buurgemeente de aandacht trok. Brouns stelt dat hij Haren een dag heeft gegeven om tot een ander inzicht te komen. Niet lang daarna is Kool benaderd. Burgemeester en wethouders van Haren hebben de komst van Kool voor kennisgeving aangenomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.