Drie Roemeense kledingdieven veroordeeld tot gevangenisstraf

Drie Roemeense mannen zijn woensdag door de politierechter in Assen veroordeeld voor het plegen van winkeldiefstallen op 23 juli in Groningen.

Een agent speciaal belast met opsporing van winkeldieven zag de mannen van 25, 28 en 51 jaar modewinkel Zara in de Herestraat in Groningen binnengaan. De oudste had een geprepareerde rooftas. Na het verlaten van de winkel hebben de mannen de tas geleegd in een gereedstaande auto. De agent besloot assistentie in te schakelen en de drie te arresteren.

In de auto zijn broeken, shirts en een jas gevonden van Cool Cat en Zara. Op beelden van bewakingscamera’s van Cool Cat is te zien dat de oudste verdachte met de geprepareerde tas een pashokje ingaat. De 25-jarige medeverdachte bracht meerdere keren kledingstukken naar de kleedkamer. De mannen verklaarden bij de rechter dat ze de diefstallen pleegden, omdat ze geld nodig hadden voor de terugreis naar Roemenië.

De drie zijn in eigen land, maar ook in België en Frankrijk vaker veroordeeld. De officier van justitie: ,,We hebben hier te maken met een rondtrekkende roversbende uit Oost-Europa, waar we in Nederland veel last van hebben.” Zij eiste drie maanden gevangenisstraf. De rechter kwam tot een lagere straf, omdat de mannen in Nederland geen strafblad hebben. De oudste is veroordeeld tot vier weken, de andere twee tot drie weken cel. De officier van justitie overweegt hoger beroep.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.