Drie leden Socialistisch Delfzijl opgestapt na vertrouwensbreuk

Drie van de negen kandidaten op de lijst van Socialistisch Delfzijl zijn opgestapt. Ze hebben geen vertrouwen meer in lijsttrekker Pieter Stapel.

Het gaat om de nummers 3, 4 en 9 van de lijst. Tijdens een partijvergadering van afgelopen vrijdag escaleerden de al langer oplopende ergernissen. Dat resulteerde in het opstappen van Jannie van Goinga, Klaas Pieterman en Marcel Drenth.

Warme betrekkingen met Lijst Stulp

Het grootste struikelblok vormde de meer dan warme betrekkingen die hun lijstaanvoerder volgens hen met Lijst Stulp onderhoudt.

,,Stapel wilde ingaan op het voorstel van Lijst Stulp om onze folder in hun verkiezingsprogramma mee te laten verspreiden. Als tegenprestatie moesten wij de bezorging in de oude gemeente Termunten regelen”, vertelt Marcel Drenth. ,,Na druk van Stapel wijzigde een van de tegenstanders van dit idee zijn standpunt. Dat gebeurde na ‘een goed gesprek’. Maar wij zijn een linkse partij en willen niet geassocieerd worden met de Lijst Stulp die er totaal andere politieke opvattingen op nahoudt.”

Vreemd gedrag

Drent wijst op het in zijn ogen vreemde gedrag van Stapel. ,,Bij de laatste raadsvergadering voegde hij zich tijdens de schorsingen bij de Lijst Stulp om mee te overleggen. Dat je het politiek metier wilt leren ok, maar dit gaat wel heel ver. Wij waren stomverbaasd. Toen ik hem vrijdagavond vroeg wat zijn relatie met- of zijn belang bij de Lijst Stulp is barstte de bom. Of ik zijn integriteit in twijfel trok. Ja, eigenlijk was dat ook wel zo.”

Geen vriendelijke breuk

,,Als ik zeg dat de breuk niet vriendelijk verlopen is, dan is dat een understatement aldus Stapel die dinsdag per mail de drie het lidmaatschap ontnam.

Jannie van Goinga, de nummer 3 op de lijst, zegt met voldoende stemmen toch een raadszetel in te willen nemen. ,,We gaan met zijn drieën verder. We blijven achter onze ideeën staan.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.