Babka, challah, rugelach en hamantaschen: Stav Atali voorziet Groningen sinds een paar maanden van Joods-Israëlisch brood en gebak. Nu nog vanuit huis, maar later dit jaar wil ze een eigen bakkerij openen.

Een waterkoker heeft ze niet, wel een fraaie KitchenAid mixer. In haar bescheiden keuken is het werkoppervlak beperkt en dan moet je nu eenmaal keuzes maken. Of nou ja, eigenlijk was er van een keuze geen sprake: Stav Atali is dol op bakken, dus die mixer was een must.

In de vensterbank staat een rijtje babka’s te rijzen, afgedekt met een theedoek, en ze wil later vandaag gaan experimenteren met vrolijk gekleurde pita’s, een volgende uitbreiding van het assortiment. ,,Ik heb verse bieten gehaald op de markt, want die voorverpakte bieten geven niet genoeg kleur af’’, zegt ze.

De 33-jarige Israëlische is al van jongs af aan een fanatieke bakker en ze volgde er diverse beroepsopleidingen voor, maar sinds ze naar Groningen verhuisde bleef het vooral bij bakken voor vrienden en bekenden. Tot ze een paar maanden geleden besloot een Instagram-account en website aan te maken: sindsdien weten veel meer mensen haar thuisbakkerij Shabbat Shalom te vinden.

,,Ik was echt verbaasd hoe snel dat ging’’, zegt ze. ,,Er blijken hier veel Israëliërs te studeren, maar ik krijg ook bestellingen van Joodse mensen uit Polen, bijvoorbeeld, en van een Amerikaanse mevrouw.’’

Traditioneel met een twist

Ze bakt dan ook traditioneel Joodse gerechten, zoals het gevlochten brood challah dat met de sabbat gegeten wordt, babka – een zoet cakeachtig brood – en koekjes als rugelach en hamantaschen. ,,Die dingen kun je in Israël overal krijgen, maar hier is het nog echt iets bijzonders. Dat maakt het speciaal, ook weer voor mij.’’

Wel geeft ze graag een moderne twist aan de klassiekers: zo kun je haar babka ook met witte chocolade en cranberries krijgen. ,,Ik experimenteer graag met smaken en kleuren, dat is een soort spel voor me.’’

Atali groeide op in een kibboets in Noord-Israël, nabij de grens met Libanon. ,,Als je daar 14 wordt, kies je een plek waar je wilt werken. Ik koos voor de keuken.’’ En nadat ze haar tweejarige dienstplicht had vervuld in het leger, ging ze niet eerst reizen, zoals haar leeftijdgenoten, maar wilde ze meteen een patisserieopleiding volgen.

Eigen bakkerij

Daarna besloot ze naar Nederland te verhuizen, het land waar ze al sinds een vakantietrip op haar 12de verliefd op was. ,,In Israël is iedereen heel druk; ik houd van de rust en kalmte hier.’’ Eerst woonde ze een jaar in Rotterdam en daarna kwam ze – nu elf jaar geleden – naar Groningen.

,,Ik wilde altijd al een bakkerij openen samen met mijn stiefvader, maar hij overleed twee jaar geleden’’, vertelt ze. ,,Daarna heb ik besloten om er dan zelf mee verder te gaan.’’

Het liefst opent ze haar bakkerij in de Folkingestraat, dat voor de Tweede Wereldoorlog het centrum was van de Joodse gemeenschap in Groningen. ,,Dan is de cirkel rond.’’

En daar moet dan ook een horecagedeelte bij komen, waar mensen ter plekke van thee of koffie met babka kunnen genieten. Er moet nog een hoop gebeuren voor het zo ver is, maar ze ziet het al helemaal voor zich: ,,Ik wil dat mensen zich in een soort parallel Israëlisch universum wanen als ze binnenstappen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Eten & drinken