Droom wordt waar voor Mothers United in stationsrestauratie Delfzijl: ‘eindelijk’

Ruim tweeënhalf jaar wachten, wordt donderdagmiddag beloond voor de moeders van Mothers United. In de oude stationsrestauratie van Delfzijl openen ze hun eigen restaurant annex koffiehuis. Eindelijk

Ho wacht, de telefoon gaat. ,,Sorry hoor, deze móet ik even opnemen’’, verontschuldigt Nariela Martis. ,,Dat gaat zo de he-le dag door.’’ Een eigen zaak openen heeft nog heel wat voeten in aarde, weten Nariela en haar collega’s van Mothers United.

Tweeënhalf jaar zijn ze nu bezig, maar nu de opening voor de deur voor de deur staat hebben ze het drukker dan ooit. Lampen moeten nog gehangen, bouwstof van de vloer gedweild, ramen gelapt, voorraad ingeslagen en de hapjes voor de gasten van vanmiddag gemaakt.

Iedere werkdag van halfacht tot zeven

Vanmorgen nog even een allerlaatste barista-opfriscursusje achter de koffiemachine en laat te gasten dan maar komen. In de oude restauratie van het het monumentale treinstation van Delfzijl (anno 1883) serveren de dames vanaf vandaag iedere werkdag van halfacht tot zeven koffie, broodjes, Antilliaanse snacks en een dagelijks wisselende afhaalmaaltijd. In september komt de zaterdag (11-19 uur) er waarschijnlijk nog bij

,,Eindelijk gaat onze droom in vervulling’’, zegt Nariela. Die droom begon voor de vijf Antilliaanse bijstandsmoeders van Mothers United in 2015 in een klasje van de sociale dienst. Via een eigen bedrijf uit de uitkering, dat was het doel. De vriendinnen bedachten een plan voor een restaurant in de stationsrestauratie en kregen de NS enthousiast.

Op het punt het bijltje erbij neer te gooien

Tijdens DelfSail 2016 hadden ze willen draaien, maar dat lukte niet helemaal. Eerst vertraagden asbest en een verzakte vloer een opknapbeurt, daarna moest er ook nog geld voor de inrichting op tafel komen.

Meerdere keren stonden op het punt het bijltje erbij neer te gooien, bekent Nariela. Zeker toen Jacqueline Gonzalez, als oudste de natuurlijke aanvoerster van de groep, vorig jaar afhaakte. ,,Dan vraag je je wel even af: Gaat het ooit nog gebeuren? Is het alle moeite nog waard? Maar het is je droom, dan zet je door.’’

Springplank uit de bijstand

De kans is ook te mooi om te laten lopen. De NS biedt een prachtige springplank uit de bijstand, zegt Nidy die zelf al tien jaar zonder werk zit. Voor het aanloopjaar vraagt het spoorbedrijf alleen servicekosten, daarna kijkt het hoeveel huur er qua omzet vanaf kan. In ruil daarvoor houden de dames de toiletten en de publieke wachtruimte netjes.

Met de komst van Mothers kan het station, nu nog afgegrendeld wegens een hardnekkig vandalismeprobleem, na jaren weer van het slot. ,,Een win-winsituatie’’, noemde noordelijk NS-baas Ineke van Gent - inmiddels als burgemeester naar Schiermonnikoog vertrokken, het vorig jaar in deze krant.

Pinksterfeesten-proef smaakt naar meer

De dames staan inmiddels te trappelen. Een middagje proefdraaien tijdens de Pinksterfeesten smaakt naar meer. ,,Dat ging echt hard: de voorraad ging vrijwel op en de klanten waren een en al positivisme. Straks als het stationsplein is opgeknapt, krijgen we ook nog een terras voor de deur. Dan zitten we hier helemaal top.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.