Drugshandel extra op de korrel in Stadskanaal

De politie moet volgend jaar in de gemeente Stadskanaal zwaar inzetten op de bestrijding van de handel in drugs en de illegale teelt van wiet.

Dat vinden burgemeester en wethouders. Ze vragen de gemeenteraad hiermee in te stemmen en drugs en wietteelt bovenaan het prioriteitenlijstje van de politie te zetten.

Harde aanpak

Dit voorstel sluit aan bij de harde aanpak van drugshandelaren en wiettelers die al enkele jaren geldt in Stadskanaal. Burgemeester Baukje Galama liet al zeker negen keer een pand waarin een hennepkwekerij of drugs waren gevonden, voor enkele maanden sluiten. Gemeenten hebben die mogelijkheid sinds 2014.

De burgemeester liet eerder dit jaar weten die aanpak absoluut te willen voortzetten. ,,Ik wil een duidelijke aanpak waarbij iedereen weet waar hij aan toe is’’, zei ze toen. Het prioriteitenlijstje dat nu op tafel ligt, maakt dit standpunt nog eens extra duidelijk.

Detectie-netwerk

Op de lijst staat ook huiselijk geweld als iets waar de politie zwaar op moet inzetten. Dat geldt ook voor de aanpak van overlast veroorzakende jeugdgroepen en alcohol- en drugsgebruik door de jeugd. Enkele jaren geleden was de overlast heel groot. In Stadskanaal, maar ook in de buurgemeente Vlagtwedde, waren toen enkele jeugdbendes actief. Zij braken in en pleegden soms ook overvallen.

Beide gemeenten zetten met de politie, welzijnsorganisaties, woningcorporaties en andere organisatie een soort detectie-netwerk op. Dat houdt in dat bij de eerste signalen dat jongeren zich op het van criminele pad begeven meteen alarm wordt geslagen en actie wordt ondernomen. Mede als gevolg hiervan zijn in Stadskanaal volgens B en W nu geen georganiseerde en overlast veroorzakende jeugdgroepen meer. ,,Ook is er weinig sprake meer van jeugdcriminaliteit’’, stellen zij. Maar de jeugdproblematiek moet volgens hen wel op de prioriteitenlijst blijven staan.

Inbraken

Lager op de lijst staan woninginbraken. Enkele jaren geleden werd behoorlijk veel ingebroken en werd zwaar ingezet op de bestrijding ervan. Ook in dit geval trokken de gemeente, de politie en andere organisaties samen op. Hierdoor en door het inzetten van Burgernet is het aantal inbraken afgenomen tot ongeveer 38 per jaar, zo laten B en W weten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.