'Drugstest bij automobilist is onwettig'

De rechtbank heeft een 23-jarige man uit Groningen vrijgesproken van het rijden onder invloed van cannabis omdat het geleverde bewijs onwettig is.

De uitspraak kan volgens advocaat Peter Koops van Trip Advocaten in Groningen grote gevolgen hebben.

In maart vorig jaar werd de man aangehouden omdat hij als bestuurder van een auto onder invloed was van cannabis. Onderzoek wees een te hoge waarde van de stof THC aan in zijn bloed.

Commercieel bedrijf niet gemachtigd

Dergelijke onderzoeken worden doorgaans uitgevoerd door het aan justitie gelieerde Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het instituut besteedt de onderzoeken echter uit aan Humicon B.V. in Maastricht. Dit commerciële bedrijf is niet gemachtigd om dergelijke onderzoeken uit te voeren. Humicon beschikt niet over de vereiste accreditatie die de betrouwbaarheid moet garanderen.

Advocaat Koops voerde dit tijdens de rechtszaak aan waarop de politierechter een streep door het bewijs haalde en de verdachte vrijsprak.

OM in hoger beroep

Het Openbaar Ministerie is het niet eens met de Groninger politierechter en gaat in hoger beroep. ,,Het moederbedrijf van Humicon is gevestigd in Duitsland en die beschikt wel over de vereiste accreditatie’’, zegt een woordvoerster. Wat de gevolgen zijn van de uitspraak is nog niet te overzien. Niet uitgesloten is dat lopende zaken worden opgeschort tot er een uitspraak is in hoger beroep.

Dat het NFI onderzoeken uitbesteedt heeft te maken met grote interne problemen en de hoge werkdruk bij het instituut. Advocaat Koops zegt in een reactie: ,,We hebben in Nederland keurige wetten, maar de uitvoering en handhaving is ondermaats.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen