Druk op hoogste baas scholenkoepel in Slochteren neemt toe

De druk op bestuurder Hester van Gorkum van de openbare scholenkoepel OPOS in Slochteren neemt toe.

Na de leerkrachten en medezeggenschapsraad van OBS Driespan in Harkstede hebben ook de docenten van medezeggenschapsraden van naburige scholen die functioneren onder de vlag van OPOS, het vertrouwen in Van Gorkum opgezegd. Dat betreft de basisscholen De Ruitenvelder in Froombosch en De Kinderboom in Slochteren.

Leiderschapstijl

In een aangetekende brief aan de Raad van Toezicht van OPOS trekken de organen van de scholen in Froombosch en Slochteren de leiderschapsstijl van Van Gorkum in twijfel. ,,Haar communicatie is slecht, waardoor op scholen verwarring ontstaat. Er is onrust en verdeeldheid onder ouders. En leerkrachten voelen zich niet meer veilig. Zij durven hun mening niet te geven uit angst voor hun baan en positie.’’ Docenten en medezeggenschapsraden vrezen dat dit klimaat op den duur ten koste gaat van het inhoudelijke werk van de leerkrachten, waarvan de leerlingen op de scholen uiteindelijk de dupe zijn.

Terugkeer geëist

Eerder zegden leerkrachten en medezeggenschapsraad van OBS Driespan in Harkstede het vertrouwen in de hoogste OPOS-baas ook al op. Dat gebeurde kort na het besluit van Van Gorkum om directeur Mijna de Bruin van Driespan te schorsen. Als reden hiervoor werd opgegeven dat De Bruin in bovenschoolse organen niet goed functioneert. Een deel van de ouders is woedend over dit besluit en eist de terugkeer van De Bruin. Op dit moment loopt een onderzoek naar de gang van zaken dat door OPOS is ingesteld.

Ook steun voor OPOS

Niet alle ouders keren zich tegen Van Gorkum. In een anonieme brief die vrijdag werd bezorgd bij deze krant, schrijven ouders dat OPOS gegronde redenen heeft om De Bruin te schorsen. ,,Wij hopen haar nooit meer te zien.’’ Als De Bruin terugkeert, trekt een aantal ouders hun kinderen terug van de school, aldus de brief. Bestuurder Van Gorkum wil in afwachting van het onderzoek niet reageren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.