De veelbereden Westerstraatbrug in Ter Apel is niet meer veilig en wordt gerenoveerd. Die klus kost een miljoen euro en duurt een halfjaar.

Gedurende die periode, die op 10 mei begint, is de brug afgesloten voor al het verkeer. ,,Dat zal met borden worden omgeleid’’, zegt wethouder Bart Huizing (PvdA) van Westerwolde.

Die gemeente is eigenaar van de brug die over het Stads-Ter Apelkanaal loopt en vaak gebruikt wordt om vanuit Ter Apel naar Drenthe te rijden.

Scheuren in het kelderdek

Volgens Huizing was al bekend dat de brug niet meer in optimale conditie was, maar wees een nadere inspectie op nog meer schade. De brugdelen zijn versleten en losgereden, veerbuffers sluiten niet meer goed en in het kelderdek zitten scheuren. Ook vertonen motoren en de aansturingsinstallatie steeds vaker mankementen, wat de brugbediening hindert.

,,Een renovatie is dus hoognodig’’, zegt Huizing. ,,We hadden daar al geld voor uitgetrokken, maar na die nadere inspectie moest er meer bij en zitten we nu op een miljoen.’’

Westerwolde maakt momenteel een lijst waarop de conditie van al haar bruggen wordt vermeld en wat het kost om ze te renoveren. ,,De gemeenteraad besluit aan welke bruggen we geld besteden en hoeveel.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen