Drukke tijden voor brandweer: 70 natuurbranden meer dan vorig jaar

Alles is kurkdroog en dat merkt de brandweer. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, zijn er dit jaar in de provincie Groningen zeventig meer natuur- en bermbranden geweest.

,,Dat is aanzienlijk en een direct verband met de hitte’’, zegt een woordvoerder van de brandweer. Bomen, struiken, gras, alles is kurkdroog waardoor branden sneller uitbreiden.

Normaal vertrekt de brandweer zonder sirenes en zwaailichten richting een bermbrand, maar nu worden die wel gebruikt. Daarnaast zet de brandweer extra voertuigen en meer mensen in, zodat ze sneller kunnen worden afgelost. ,,We gaan nu standaard met twee voertuigen naar natuurbranden, zodat we meer water en meer mensen hebben’’, zegt de woordvoerder.

Sneller opschalen

Bij de schuur- en boerderijbranden in Groningen dit weekend, schaalde de brandweer sneller op. Door de droogte verspreidt het vuur snel. Bij de brand vrijdagavond in een schuur midden in Middelstum, besloot de brandweer snel op te schalen naar zeer grote brand. ,,De schuur staat midden in het dorp, met bomen ernaast en gebouwen op korte afstand. Dan kan het snel uit de hand lopen. Dat is gelukkig niet gebeurd, omdat we met veel mensen en materiaal ter plaatse waren.’’

Bij een brand in een boerderij in Zijldijk zaterdag, ontstonden door vliegvuur kleine brandjes in het stoppelveld naast de boerderij. ,,Als het niet zo droog was, zou dat niet zo snel gebeuren’’, zegt de woordvoerder.

Wat de komende week brengt, is ook voor de brandweer een verrassing. Maar door de aanhoudende droogte en de kleine bui van zaterdag ‘die geen zoden aan de dijkt zet’, blijft de brandweer alert.

Boerderij Boer Zoekt Vrouw-deelnemer Janko in vlammen op

Grote inzet brandweer beloond: alleen schuur uitgebrand in Middelstum

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.