Drukte in Winschoter wasstraten na Virolbrand

Autobezitters in Winschoten en omgeving hebben hun voertuig de afgelopen dagen massaal schoon laten maken. De wasstraten puilden uit.

De schoonmaakactie was een gevolg van de brand bij afval- en papierverwerkingsbedrijf Virol in Scheemda. De donkere wolken, gevuld met papiersnippers en asdeeltjes, trokken over de stad Winschoten met als gevolg dat veel auto’s onder het roet zaten.

‘Gekkenboel’

,,Het is bij ons een gekkenboel”, zegt Marcel Sloot van wasstraat Hoogebrug. ,,Ik denk dat we de omzet hebben verdrievoudigd. Normaal komen er dagelijks ongeveer tachtig mensen hun auto wassen, nu wel ruim tweehonderd.” Sloot zette eergisteren zes man personeel in. ,,We hebben direct ’s morgens extra mensen opgetrommeld. De auto’s stonden vanaf openingstijd bumper aan bumper. ’s Nachts kreeg ik al apptjes wanneer de wasstraat open zou gaan.”

Melchert Rijks, van de gelijknamige wasstraat in Winschoten, had eveneens meer klandizie. ,,Ik heb drie wasstraten. Het liep de hele dag mooi door.”

Verontruste telefoontjes

Op het gemeentehuis in Winschoten kwamen veel verontruste telefoontjes binnen. ,,Mensen willen weten of de roetdeeltjes schadelijk zijn”, vertelt wethouder Kees Swagerman. Onderzoek door de brandweer heeft uitgewezen dat de asdeeltjes niet schadelijk zijn. Asbest is bij de brand ook niet vrijgekomen. ,,Er zijn metingen uitgevoerd en monsters genomen van het materiaal. Het blijkt dat mineraalwol is gebruikt als isolatiemateriaal. Dat is niet schadelijk.”

De gemeente heeft de directie van Virol haar medewerking aangeboden om het bedrijf zo snel mogelijk weer op te bouwen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.