Duikteam bestudeert zeebodem Borkumse Stenen

Een team van duikers, filmers en wetenschappers onderzoekt de komende tien dagen de Borkumse Stenen: een zeegebied boven Schiermonnikoog.

De expeditie is een samenwerking van Stichting Duik de Noordzee Schoon, het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee. Het duikteam vertrekt vrijdag vanuit Scheveningen en bereikt komend weekend het gebied. Het team wil dit beter in beeld brengen en er zo ook aandacht voor vragen.

Het Borkumse Stenen is een gebied dat - in relatief opzicht - nog amper aangeroerd is, omdat visschepen hun sleepnetten daar niet over de harde bodem laten schaven. Het bestaat uit een Duits deel en een Nederlands deel, die beide ongeveer 30 bij 20 km groot zijn. Op ongeveer dertig meter diepte is de bodem bedekt met stenen die er al sinds de ijstijd liggen. Maar er liggen ook wrakken, waar sponzen, dodemansduim (koraal), anemonen en allerlei soorten krabben, kreeften en vissen in en op leven.

Doel

Anders dan Duitsland (een deel van het gebied) heeft Nederland de Borkumse Stenen niet aangemerkt als beschermd natuurgebied. Het duikteam wil de Nederlandse overheid wijzen op het belang van het gebied voor de Noordzee. Het ecosysteem wordt onder meer door de intensieve visserij van de zee bedreigd, stelt de groep, die de overheid oproept tot meer maatregelen. ,,Je redt het niet met 3000 kabeljauwen’’, zegt Ben Stiefelhagen. De duiker noemt zelf een bijzondere oplossing voor het gebied: windmolens. ,,Dan mag in de 500 meter om de molens niet gevist worden.’’

Naast bevissing gaat de groep de strijd aan tegen de vervuiling van de zee. Tijdens de expeditie verwijdert het team zelf tijdens duikacties visnetten en –lijnen van de wrakken die op de bodem liggen. Vissen en onderwaterdieren raken daar in verstrikt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.