Borkum en de andere 6 Ostfriese eilanden hebben samen een plan gemaakt waarmee ze weer toeristen, ook die uit Groningen, willen toelaten.

Het plan is ingediend bij de deelstaat Nedersaksen die toestemming voor de verdere uitwerking moet geven. ,,We hopen die toestemming snel te krijgen’’, zegt Göran Sell.

Hij leidt de organisatie die het toerisme op het bij veel Groningers zo geliefde Borkum regelt en staat tevens aan het hoofd van een overkoepelende organisatie voor alle 7 eilanden.

25.000 arbeidsplaatsen

De bewoners van die eilanden zijn volledig afhankelijk van het toerisme en dat ligt door de coronacrisis al maanden stil. ,,We hebben het over 25.000 arbeidsplaatsen die in het geding zijn’’, zegt Sell. ,,Het plan dat we hebben gemaakt, voorziet in een gecontroleerde herstart van het toerisme.’’

Het houdt onder meer in dat op de verschillende veerboten mondmaskers verplicht zijn en dat nog niet twee keer ingeënte bezoekers aan de eilanden bij aankomst een bewijs van een recente negatieve test moeten kunnen laten zien. Vervolgens mogen ze 48 uur wel 'uitwaaien' en inkopen doen maar geen restaurants of toeristische attracties bezoeken. Dat mag pas na een nieuwe sneltest.

,,De testcapaciteit op de eilanden zal dus omhoog moeten’’, zegt Sell. Dat laatste ook omdat het plan tevens voorziet in zeer regelmatige tests van de eilandbewoners zelf.

Stapsgewijs

Sell benadrukt dat het de bedoeling is om de toeristische draad stapsgewijs weer op te pakken. Gemikt wordt in eerste instantie op  bezoekers die enkele dagen blijven.  De dagjesmensen worden later weer toegelaten. ,,Dat is een volgende fase. We denken dat we op al deze manieren een veilige herstart kunnen maken. Vooral omdat we te maken hebben met eilanden waar we de aankomst van bezoekers heel goed kunnen controleren. Eilanden ook waar maar heel weinig besmettingen voorkomen. We hebben ook een viroloog aangetrokken die het hele project wil begeleiden.’’

Waar het om de toeristen uit Groningen en andere delen van Nederland gaat, is er op dit moment de remmende factor de Duitsers Nederland tot een ‘hoog risico gebied’ hebben verklaard, dat het reizen naar Duitsland aan extra regels is gebonden. ,,Maar we hopen ook zo snel mogelijk weer Nederlanders te ontvangen’’, stelt Sell. Waarbij dus wel alles valt of staat bij de instemming van de deelstaat.

De andere 6 Ostfriese eilanden zijn Norderney, Juist, Wangerooge, Spiekeroog, Baltrum en Langeoog.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus