Duits kabinet buigt zich over haperende treinverbinding

De discussie over de toekomst van de spoorbrug bij Weener wordt een zaak op regeringsniveau. Dat stelt minister Olaf Lies (SPD) van Economische Zaken, Arbeid en Verkeer van de deelstaat Nedersaksen.

Lies zegt dat hij binnenkort gaat praten met de Duitse minister Alexander Dobrindt (CSU). Ze zullen bespreken hoe het verder moet met de noordelijkste grensoverschrijdende spoorlijn tussen Groningen en Bremen. Lies heeft daarover zelf uitgesproken ideeën. ,,We moeten van de nood een deugd maken. Het wegvallen van de spoorbrug is een groot probleem voor de verbinding tussen beide landen. Maar nu het probleem er ligt, zie ik ook kansen voor een betere spoorverbinding.”

Lies vindt dat Duitsland en Nederland moeten inzetten op de aanleg van een dubbel spoor en dat er geëlektrificeerde treinen moeten gaan rijden. ,,Dat is toekomstbestendig.” Lies zegt ervan uit te gaan dat zijn Nederlandse collega in Den Haag er net zo over denkt.

Uitnodiging
Een woordvoerster van staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, Spoor) zegt dat het ministerie op de hoogte is van de problemen met de brug. De Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie heeft Dijksma gevraagd zich in te zetten voor een noodbrug. ,,De staatssecretaris doet daarover nog geen mededelingen. Ze loopt niet vooruit op de beantwoording van politieke vragen die door de Tweede Kamer zijn gesteld. Het contact met de bestuurders in Duitsland is goed. Of we deelnemen aan besprekingen over de situatie rond de brug en de verbetering van de treinverbinding is op dit moment niet duidelijk. We hebben nog geen uitnodiging ontvangen.''

De Groningse gedeputeerde Fleur Gräper laat weten dat het topberaad in februari in Duitsland wordt gehouden. Staatssecretaris Dijksma ziet in ieder geval een belangrijke rol weggelegd voor het provinciebestuur. ,,Dat is praktisch geredeneerd ook heel logisch. De provincie is van Nederlandse zijde de grote trekker van dit project'', aldus de woordvoerster van Dijksma.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.