Duits toestel maakt mysterieuze landing in Lauwersmeer (waar nooit vliegtuigen landen)

Een Duits vliegtuigje landde woensdag voor de commando's in het Lauwersmeergebied. Foto Henk Tiesinga

Een Duits vliegtuig is woensdag geland op het terrein van Defensie in het Lauwersmeer. Het was betrokken bij een geheime oefening van het Korps Commandotroepen.

De landing baarde opzien, omdat er nooit toestellen landen nabij de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij het oefenterrein. Het ging om een PZL M-28 Skytruck die 19 passagiers kan vervoeren en aan een veldje van een paar honderd meter genoeg heeft om te landen of op te stijgen.

Het toestel is van PD Air Operation, een onderneming uit het Duitse Maagdenburg. Dat bedrijf werkt veel voor de Duitse strijdkrachten. De toestellen verzorgen onder meer trainingsvluchten, ‘speciale operaties’ en vervoeren parachutisten. Mogelijk slepen ze ook luchtdoelwitten of dienen ze zelf als oefendoelwit.

De Duitse kist, die na een half uur weer de lucht in ging, kwam vanaf Teuge. Het toestel heeft voor de landing geruime tijd boven het Lauwersmeer gecirkeld, blijkt uit radargegevens. Ook vloog het gevaarte tamelijk laag.

Niet onopgemerkt

De landing van het vliegtuig ging niet onopgemerkt voorbij en dat verbaast boswachter Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer niet. ,,Volgens mij is dit nog niet eerder gebeurd. Voor zover ik weet is er al langer een wens bij Defensie om met transporttoestellen te kunnen landen in de Marnewaard. Met een zogenaamde TUG-ontheffing, een tijdelijke toestemming om te landen of te starten kan dat in principe overal’’, aldus Kloosterhuis.

Hij gaat er van uit dat Defensie het goed heeft geregeld. ,,We hebben nu eenmaal een oefenterrein als buurman. We zijn met Defensie in overleg over hoe de verstoring zo gering mogelijk kan blijven. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk boven de Marnewaard zelf te vliegen en boven het Nationaal Park niet te laag te vliegen. De aanvliegroute op de plek waar het Duitse vliegtuig gisteren landde, gaat over een akkerbouwgebied.

Zwijgzame commando’s

Het duurt even voor woordvoerder Sidney Plankman van het ministerie van Defensie uitsluitsel kan geven. Van een oefening van de landmacht of de luchtmacht is geen sprake, meldt hij eerst. Na verloop van tijd heeft Plankman achterhaald dat het Duitse toestel betrokken was bij een oefening van het Korps Commandotroepen. ,,En die zeggen meestal niet zo veel over hun oefeningen.’’

Plankman erkent overigens dat de landing ook voor de plaatselijke terreinopzichter een verrassing was. ,,Daar is tevoren geen contact me opgenomen, begrijp ik.’’

Dat er een Duits vliegtuig voor de Nederlandse commando’s vliegt is volgens hem niet zo bijzonder. ,,We werken heel vaak in coalitieverband.’’

Bondgenoten

Het in 2003 opgerichte Nationaal Park Lauwersmeer is zo’n 60 vierkante kilometer groot en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Naast dit natuurreservaat ligt het 1625 hectare grote oefenterrein Marnewaard van Defensie. Daar wordt behalve door de Nederlandse landmacht en luchtmacht ook geoefend door de strijdkrachten van buurlanden en bondgenoten. Oefeningen zijn bijvoorbeeld in het oefendorp Marnehuizen of op de 1400 meter lange schietbaan.

menu