Duits vuurwerk steeds populairder

Hoewel het officieel niet mag, kopen steeds meer noorderlingen vuurwerk in Duitsland. Het is makkelijker te verkrijgen en goedkoper.

In de laatste dagen van het jaar is het tegenwoordig vaste prik. Noorderlingen steken massaal de grens over om vuurwerk te kopen. Op de parkeerplaatsen bij supermarkten in Bunde, Leer en Meppen zie je een zee van geel-zwarte kentekenplaten. Reden: je hoeft voor vuurwerk niet in de rij te staan en het is minder geprijsd dan bij ons.

Supermarkten, bouwmarkten en grote retailers

Volgens Leo Groeneveld van de branchevereniging Pyrotechniek Nederland wordt in Duitsland 90 procent van het vuurwerk verkocht door supermarkten, bouwmarkten en andere grote retailers. In Nederland ligt de handel grotendeels in handen van kleine bedrijven en detailzaken, die het er even bij doen.

Dat gaat in Nederland niet zomaar. Na de vuurwerkramp in Enschede zijn er strenge regels ingevoerd. Om vuurwerk te verkopen moet je beschikken over een vuurwerkbunker met een sprinklerinstallatie. In Duitsland is dat niet verplicht. Volgens Groeneveld is die nieuwe regelvoering succesvol gebleken. ,,Er zijn diverse branden geweest in panden waar vuurwerk lag opgeslagen, maar er is nooit iets gebeurd.’’

Het meeste consumentenvuurwerk in beide landen is afkomstig uit China. Alle soorten moeten een CE-markering hebben, die aangeeft dat het voldoet aan de wettelijke EU-eisen op het gebied van veiligheid en milieu. Groeneveld: ,,Die regels gelden voor alle EU-landen. Desondanks is er wel onderscheid tussen wat in landen is toegestaan.’’

Minder kruit in ‘Duitse’ pijl

Zo mogen vuurpijlen in Nederland maximaal 40 gram kruit per stuk bevatten en in Duitsland slechts 20 gram. ,,Je kunt gerust stellen dat de vuurpijlen die bij ons worden verkocht gemiddeld een hogere kwaliteit hebben’’, zegt Groeneveld. Een ander verschil is dat vuurwerk in Duitsland vaak wordt aangeboden in grotere verpakkingen.

Verboden in te voeren

Vanwege het prijsverschil rijden steeds meer Nederlanders naar Duitse supermarkten om daar hun slag te slaan. Wat niet iedereen weet: eigenlijk is het verboden om Duits vuurwerk in te voeren, omdat het niet in Nederland is gekeurd en er geen Nederlandse gebruiksaanwijzing op staat. Groeneveld: ,,Officieel maak je je schuldig aan een economisch delict. Maar het wordt oogluikend toegestaan dat je maximaal 25 kilo invoert. Het is zwaar strafbaar als je wordt betrapt met een grotere hoeveelheid.’’

De politie treedt ook hard op tegen websites die illegaal vuurwerk aan de man proberen te brengen. Op www.politie.nl staan richtlijnen over de verkoop van vuurwerk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.