Duitse beverratten gaan de Groningse grens over: wat te doen?

De Duitse beverrat is bezig aan een opmars. En wel richting Nederland. In de grensstreek loopt het aantal flink op. Wat te doen? Daarover praten Nederlandse en Duitse waterschapsbestuurders in februari in Oldenburg.

,,We willen met onze Duitse collega’s afspraken maken hoe de beverrat beter te beheren is”, zegt Hilbrand Sinnema, bestuurder bij waterschap Hunze en Aa’s.

Beverratten kunnen flinke schade veroorzaken aan dijken en taluds.

‘Voorkomen dat het een plaag wordt’

Uit recente tellingen en cijfers over de laatste jaren wordt duidelijk dat de beverrat aan een opmars bezig is in de grensstreek. Vooral aan Nederlandse kant is dat merkbaar. Vijf jaar geleden werden er nog 49 beverratten gevangen. Dat aantal ligt nu op 130. Liefst 90 procent van de exemplaren is volgens het waterschap Hunze en Aa’s afkomstig uit Duitsland.

,,We willen voorkomen dat het een plaag wordt. De beverrat kan vanwege zijn formaat voor veel schade zorgen. Jaren geleden moesten we vol aan de bak, wat betreft het beheer van de muskusrat. Dat hebben we nu onder controle. Maar er dreigt nu een nieuw gevaar en dat is de opmars van de beverrat.”

‘Duitsers willen investeren in vangmateriaal’

Volgens Sinnema groeit het besef bij de Oosterburen over de schade die de beverrat aan waterwerken kan aanrichten. Dat moet er volgens de waterschapsbestuurder in resulteren dat de Duitse waterschappen zich meer gaan concentreren op de vangst en dus ook goed beheer van de beverrat. ,,Ik heb begrepen dat de Duitsers meer willen investeren in aanschaf van vangmateriaal. De beverrat wordt met een kooi gevangen, vanwege zijn forse omvang, dit in tegenstelling tot de muskusrat die met een klem wordt gevangen.”

De Nederlandse waterschappen Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest,Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta hebben hun Duitse collega’s al aangegeven advies te willen verstrekken. ,,Wij weten met welke vangmiddelen de beverrat gevangen kan worden.”

‘Strenge winter is uitkomst’

Los van welke vangtechniek of inzet dan ook, is een strenge winter een uitkomst, weet Marc Rothengatter. Hij is teamleider en belast met beheer van bijvoorbeeld muskus - en beverratten. ,,De beverrat komt uit Zuid-Amerika en is zeer slecht ingesteld op kou. De laatste jaren hebben we geen strenge winters meer gehad. Dat is ook deels een verklaring voor de toename.”

Het kan wel

Tevreden is Rothengatter over het beheer van de muskusrat in het gebied van Hunze en Aa’s. Voor het vijfde jaar op rij is het aantal gevangen muskusratten gedaald. Dit jaar verwacht het waterschap er ongeveer 3300 te vangen. Dat is een daling van ruim duizend ten opzichte van 2016. ,,Positief voor de waterveiligheid”, meent de teamleider. Jaarlijks houden zich 21 medewerkers bezig met beheer van muskusratten.

Ook in het gebied van Noorderzijlvest worden steeds minder muskusratten gevangen. Dit jaar zijn dat er ongeveer 6200. Vijf jaar gelede, toen de waterschappen het van de provincie Groningen hebben overgenomen, lag het aantal nog op circa 28.000 exemplaren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.