Duitse burgemeester zet 4 mei-traditie Wedderveer voort

Burgemeester Gerd Conens van de Duitse gemeente Rhede zet morgen een traditie voort. Hij is dan twee minuten stil in Wedderveer.

In Wedderveer staat het standbeeld waar de inwoners van de gemeente Bellingwedde altijd hun Dodenherdenking hebben op 4 mei.

Heel lang waren daar geen Duitsers bij betrokken. In 2005 echter nodigde de toenmalige burgemeester Engbert Drenth de gemeentesecretaris Siegfried Lammers van Rhede uit het woord te voeren bij die herdenking. Het was een uitnodiging die gemengde reacties bij de Bellingwedders opriep. Lammers nam die uitnodiging aan en sprak in het Nederlands.

Sinds die tijd is Rhede altijd bij de herdenking vertegenwoordigd, in ieder geval in de persoon van Conens. Vorig jaar, tien jaar na Lammers, voerde ook hij het woord, ook in het Nederlands. ,,Dit jaar ben ik geen spreker maar ben ik zeker aanwezig en leg ik weer een krans’’, vertelt Conens. ,,Het is altijd een heel indrukwekkende plechtigheid waarvan het belangrijk is dat die blijft bestaan.’’

Conens is 52 jaar en heeft de oorlog dus niet zelf beleefd. In Rhede heeft die wel diepe sporen nagelaten. In de lente van 1945 werd in het dorpje hevig gevochten tussen Geallieerden en Duitsers. ,,Bijna heel Rhede is toen verwoest’’, zegt Conens.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.