Ook in de Duitse grensstreek branden dit jaar geen paasvuren

Geen brandgeur uit het oosten op de zaterdagavond voor Pasen: Duitse grensstreek schrapt paasvuren

Ook in de Duitse grensstreek branden dit jaar geen paasvuren Foto: Archief DvhN

In de Duitse grensstreek bij Groningen en Drenthe branden dit jaar geen paasvuren. Dit vanwege het ook daar hevig huishoudende coronavirus.

De Landkreisen Emsland en Leer, de regionale overheden in dat grensgebied, hebben dat dinsdag bekend gemaakt. Waarbij in de Landkreis Leer nog geen formeel verbod geldt. ,,Maar het is te voorzien dat ook hier geen vuren zullen branden’’, zegt woordvoerder Philipp Koenen. ,,Daarbij zijn ook wij nu al naar buiten gekomen met ons bericht, om te voorkomen dat mensen paasbulten gaan aanleggen.’’

Grote traditie

Het paasvuur is een grote traditie in de Duitse grensstreek. De meeste vuren branden op de zaterdagavond voor Pasen. Hun brandgeur is, als de wind dat wil, tot ver in Groningen en Drenthe te ruiken. ,,Er komen op de vuren altijd veel mensen af en dat is nu dus niet mogelijk’’, zegt woordvoerster Anja Rohde van de Landkreis Emsland. ,,Onze Landkreis heeft daarom in overleg met gemeenten een verbod afgekondigd.’’

Vorig jaar ging er ook een streep door de Duitse paasvuren, vanwege de toen nog jonge coronacrisis. Toen werd het verbod afgekondigd op het moment dat er al veel bulten hout klaar lagen.

In Groningen en Drenthe branden er ook geen grote vuren op 4 en 5 april, de dagen van Pasen. Grote evenementen worden tot 1 juni immers niet toegestaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu