Duitse krant over Groninger Forum: ‘Alsof een oceaanstomer in Lilliput-land gestrand is’

De gezaghebbende Duitse krant Frankfurter Allgemeine heeft gemengde gevoelens over het in aanbouw zijnde Groninger Forum. ,,Vanuit sommige ooghoeken voegt het gebouw zich harmonieus in de omgeving. Vanaf andere plekken lijkt het alsof een oceaanstomer in Lilliput-land gestrand is.”

In de reisbijlage van de Frankfurter Allgemeine krijgt verslaggever Franz Lerchenmuller 2440 woorden de ruimte om de stad en zijn bewoners te omschrijven onder de titel ‘Waarom de mensen in Groningen zo gelukkig zijn’. Historie en moderne bouw gaan er hand in hand, stelt de journalist vast. Of die combi goed uitpakt is maar net vanaf welk punt je de moderniteit bekijkt.

De webpagina van de Frankfurter Allgemeine over Groningen.

Het antwoord op die vraag over het geluksgevoel van de Stadjers komt uit een onderzoek waarin liefst 97 procent van de Stadjers aangeeft Groningen niet te willen verruilen voor een andere plaats, maar of dat nu zoveel met geluk te maken heeft. Benadrukt wordt ook dat Groningen met pakweg 50.000 studenten op een inwonertal van ruim 200.000 de ‘jongste’ stad van Nederland is.

Meest mediterrane stad ten noorden van de Alpen

Lerchenmuller merkt op dat Groningers zich schuldig maken aan valse bescheidenheid. ,,Er zijn winkelstraten die vaak tot de leukste winkelstraat van het land zijn gekozen. De Drie Gezusters geldt als grootste kroeg van Europa met 21 bars. Met geel en rood plaveisel en met de gebouwen die Italiaanse architecten hier hebben ontworpen is Groningen de meest mediterrane stad ten noorden van de Alpen.”

Voor een echte Stadjer of voor mensen die vaak in Groningen te vinden zijn, biedt de reportage van Lerchenmuller nauwelijks nieuws. Hij heeft zich keurig gehouden aan de door Marketing Groningen verstrekte informatie. De loftrompet wordt afgestoken over de autoluwe binnenstad, de fraaie diepenring en het Martinikerkhof, als een oase van rust.

Het fietsen van de Groningers

Zoals elke bezoeker verbaast Lerchenmuller zich in hoge mate over de schijnbaar chaotische situaties op kruispunten waar fietsers en bromfietsers tegelijk de oversteek wagen. ,,Opletten is het devies. Ze komen van links, ze razen van rechts. Ze schieten van achteren en wurmen zich in het gedrang naar voren. Duizenden fietsen - draadezels - beheersen het verkeer in Groningen. Niemand draagt een helm.”

Drukte op de kruising van de Vismarkt en de Stoeldraaierstraat in de Groninger binnenstad. Foto: Archief DvhN

‘s Avonds bij een koel Jopen-biertje (uit Haarlem!) verwondert Lerchenmuller zich nog over de schijnbare fietsenchaos in de Groninger binnenstad. ,,Dat fietsen zoals ze dat hier in de stad doen, kun je niet leren. Dat hebben de echte Groningers in de genen. Wie hier naartoe verhuist doet er goed aan snel tot een echte Groninger te muteren.”

Het gehele verhaal is hier achter een betaalmuur te vinden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.