Duitse milieufietstocht wil start in Groningen

Het Duitse Tour de Natur wil zijn jaarlijkse fietsevenement komende zomer laten beginnen in Groningen. De organisatie wil daarvoor in contact komen met ‘fietsactivisten’ in Stad en Ommeland.

Sinds 1991 organiseert fietsgroep Tour de Natur elke zomer een ontspannen, meerdaagse fietstocht waarmee ze aandacht vraagt voor milieuthema’s. Net zoals de deelnemers aan ‘The Climate Miles’ het afgelopen jaar nog te voet van Utrecht naar Parijs togen, wil Tour de Natur komende zomer fietsend vanuit Groningen naar het Duitse Kiel trekken om in de landen die zij aandoet aandacht te vragen voor milieuthema’s.

Harde kern

Onder het motto „Actief - milieubewogen –onvermoeibaar” wordt tijdens de fietsmeerdaagse discussie gevoerd over thema’s als kernenergie, gaswinning en de uitdieping van de Elbe. ,,De harde kern van de fietsers bestaat uit ongeveer honderdvijftig mensen die allemaal al vijf jaar of meer meefietsen, soms met hun kinderen en zelfs kleinkinderen,’’ vertelt Wam Kat.

Kat, nu sociaal werker, vertrok vijfentwintig jaar geleden uit Nederland en woont nu al jaren in Duitsland. Hij maakt als kok al jaren biologische maaltijden voor de fietsers van Tour de Natur.

Nu de organisatie voor de eerste keer in Nederland en zelfs voor het eerst in het buitenland wil fietsen, hoopt ze ook op deelname van fietsactivisten uit dat land. Bij de etappes in Groningen wil de organisatie bovendien aandacht besteden aan de problematiek rond gaswinning. Daarom zoekt zij in Nederland mensen die meer over de aardbevingsproblemen kunnen vertellen. Volgens Kat waren de Duitse activisten die hij sprak zeer verbaasd toen hij ze vertelde over aardbevingen in Groningen.

Groningen-Kiel

De Tour de Natur vertrekt 23 juli, een dag voordat de Tourrenners in Frankrijk beginnen aan de laatste etappe van de Tour de France, en komt na dagetappes van 30 tot 50 kilometer 6 augustus in Kiel aan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.