Duitse minister wil peilzenders op zeecontainers

Olaf Lies (SPD), milieuminister van Nedersaksen, wil dat containers met chemische of andere gevaarlijke stoffen voortaan voorzien worden van een peilzender.

Berlijn

Lies heeft dinsdag aangegeven zich bij het kabinet Merkel in Berlijn er sterk voor te willen maken om rederijen te verplichten peilzenders op containers met gevaarlijke stoffen te bevestigen. Aanleiding voor zijn opmerking is de ramp met vrachtschip MSC Zoe, zo meldt de zender NDR.

Het grootste containerschip van Europa verloor vorige week bij zwaar weer ongeveer 280 containers. Op diverse stranden van Waddenzee eilanden zijn rommel en goederen aangespoeld. Ook op het strand van de Duitse Waddeneiland Borkum ligt rotzooi.

Sneller opsporen

Lies zegt dat peilzenders kunnen helpen gezonken containers sneller op te sporen. Technisch is het mogelijk om peilzenders te bevestigen en het is volgens Lies ook betaalbaar. De SPD-minister van Nedersaksen wil dat Merkel zich internationaal sterk maakt voor een verplichting om peilzenders op containers te bevestigen.

MSC Zoe was vorige week onderweg van Antwerpen naar Bremerhaven en verloor bij zware zeegang honderden containers waarvan enkele met gevaarlijke stoffen. Het schip ligt sinds enkele dagen in de haven van Bremerhaven. De Nederlandse onderzoeksraad voor veiligheid onderzoekt hoe de containers zijn losgeraakt en in zee zijn gevallen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.