In het voormalige concentratiekamp Esterwegen, over de grens bij Vlagtwedde, wordt op 8 mei stilgestaan bij de capitulatie van nazi-Duitsland in 1945.

,,Dat gebeurt corona-proof, met een gering aantal genodigden uit Nederland en Duitsland’’, vertelt Alie Noorlag.

Zij zit in een werkgroep die al enkele decennia bestaat en ieder jaar rond 8 mei een herdenkingsbijeenkomst in Esterwegen organiseert. Een spreker houdt daar normaal gesproken ten overstaan van honderden bezoekers een lezing. Ooit was voormalig bondskanselier Willy Brandt de spreker.

Krans en korte toespraken

,,Vanwege corona gaat het nu, net als vorig jaar, anders’’, zegt Noorlag. ,,We leggen een krans en er zijn korte toespraken, op een tijdstip dat we van te voren niet bekend maken, om een te grote aanloop te voorkomen.’’

Het kamp Esterwegen werd in 1933, kort na de machtsovername van Hitler, al in gebruik genomen. Het was één van de zogenoemde Emslandlager waar vooral politieke tegenstanders van de nazi’s gevangen werden gehouden. Communisten onder anderen. Daarom ook waren het met name CPN’ ers die aan de wieg stonden van de jaarlijkse herdenking.

Op het terrein van het kamp Esterwegen staat momenteel een herinneringscentrum dat is gewijd aan de historie van de Emslandlager .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen