Duitse straaljagers veroorzaken knallen

De knallen die gisteren veel ongeruste reacties ontlokten bij mensen in het gebied van Delfzijl tot Winschoten, zijn veroorzaakt door Duitse straaljagers.

De woordvoerder van de vliegbasis Leeuwarden laat weten dat er contact is geweest met de Duitse luchtmacht.

Geluidsbarrière

,,De collega's bevestigden dat twee Duitse Eurofighters gisteren onbewust door de geluidsbarrière zijn gegaan''.

Die twee vliegtuigen hebben volgens de woordvoerder van de vliegbasis Leeuwarden daardoor de twee knallen boven Groningen veroorzaakt.

 

Verhaal

In eerste instantie ging gisteravond het verhaal dat er een nieuwe aardbeving in Groningen was geweest. Daarvan was geen sprake.

Het werd vrij snel duidelijk dat de gehoorde knallen door straaljagers waren veroorzaakt. De suggestie dat het om F16-vliegtuigen afkomstig van de vliegbasis Leeuwarden zou gaan, werd direct ontkend door de luchtmacht in Leeuwarden.

Duidelijk is inmiddels dat twee Eurofighters van de Duitse luchtmacht vanaf Leer naar Meppen hebben gevlogen. De toestellen vlogen daarbij min of meer langs de Nederlandse grens, op een hoogte van ongeveer 600 meter.

Nachtelijke oefenvluchten

Het Nederlandse ministerie van Defensie liet onlangs weten dat er nachtelijke oefenvluchten worden uitgevoerd. Op de website van defensie valt te lezen dat F16's de komende weken in de avonduren vliegen tot uiterlijk 23 uur. Ze oefenen het vliegen in het donker. De oefenvluchten duren tot medio maart.

menu