Duitse supermarkten weigeren Nederlandse eieren

Grote Duitse supermarktketens als Aldi-Sud en Rewe willen uiterlijk in 2020 geen Nederlandse tafeleieren meer in de schappen hebben.

De retailers hebben laten weten dat de eiketten volledig Duits moet zijn, dus van opfokbedrijf tot broederij en leghennenboerderij.

Chauvinistisch

De maatregel heeft niets van doen met de Fipronilaffaire waarbij bloedluis in stallen bestreden werd met een illegaal middel.

,,Er is onder de Duitse supermarkten al geruime tijd een chauvinistische behoefte om zich te profileren met meer voeding uit eigen regio en land. Het ei is waarschijnlijk een makkelijk product om mee te beginnen”, verklaart voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

Financiële gevolgen

De Haan spreekt van een zorgelijke ontwikkeling. ,,Als Nederland alleen nog maar eieren naar Duitsland mag leveren voor de verwerkende industrie, heeft dat financiële gevolgen. Een tafelei levert meer op dan een ‘industrie-ei.’”

Toch merkt ze nog weinig onrust onder de Nederlandse eierhandelaren. De Haan: ,,Duitse supermarkten hebben al eerder geprobeerd om het eischap volledig te ‘verduitsen’, maar doordat Duitsland wat betreft eieren lang niet zelfvoorzienend is, moesten ze ze hier weer op terug komen. Grote kans dat dit weer gebeurt, zo is de gedachte.”

Beter leven

Ook in Nederland voeren de supermarkten de druk op. Na Jumbo heeft recent ook Albert Heijn besloten dat het alleen maar tafeleieren met het beter leven keurmerk in het schap willen hebben. Dat betekent dat kippenboeren met scharrelkippen hun bedrijfsvoering moeten aanpassen. Ze moeten voor hun dieren minimaal een overdekte, vrije uitloop creëren.

300 miljard eieren

De Nederlandse leghennenhouderij produceert jaarlijks 300 miljard eieren. Daarvan wordt twee derde verkocht als tafelei en een derde gaat naar de verwerkende industrie. Van de totale eiproductie wordt twee derde geëxporteerd en daarvan gaat 70 procent naar Duitsland.

'Gevolgen fipronil-crisis nog niet voorbij'
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.