Het lukt niet om op korte termijn Duitse bezwaren tegen de aanleg van een zonnepark nabij de grens in Bellingwolde weg te nemen.

Dat zegt wethouder Bart Huizing (PvdA) van Westerwolde.

Het gevolg van de Duitse opstelling is dat de gemeenteraad van Westerwolde woensdagavond een vergunning voor de aanleg van het zonnepark geeft maar dat Solarfields, de initiatiefnemer, nog niet met die aanleg mag beginnen. ,,Dit omdat we toch eerst instemming van de Duitsers willen’’, zegt Huizing.

Bij die Duitsers gaat het om de Landkreis Emsland. Die beroept zich op het Grenstractaat van Meppen uit 1824. Dat is nog altijd van kracht en stelt onder meer dat binnen een zone van 376 meter aan beide zijden van de grens geen gebouwen mogen komen. Voor de Duitsers is een zonnepark, dat in Bellingwolde zou in die zone van 376 meter komen, ook een gebouw.

Provinciebestuurders

De Landkreis diende enige tijd geleden al bezwaren in. Westerwolde vroeg de provinciebestuurders van Groningen met de collega’s van de Landkreis om tafel te gaan. ,,Er is een eerste overleg geweest maar die maakte dus duidelijk dat we niet meteen tot elkaar komen’’, aldus Huizing. ,,Maar er wordt wel verder overlegd.’’

Westerwolde zou de Duitse bezwaren naast zich neer kunnen leggen en Solarfields toestemming geven met de aanleg te beginnen. ,,Maar dat doen we niet want dan lopen we het risico dat aan Duitse zijde binnen de zone ook zaken gebeuren die we niet willen, zoals de bouw van windmolens. We willen er in overleg uitkomen en goede afspraken maken over die grenszone.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen