Duitsland gaat meer doen aan problemen in de Eems; met hulp van Nederland.

De Duitse deelstaat Nedersaksen gaat nauwer met Nederland samenwerken om de ecologische problemen in de Eems aan te pakken. De Groninger gedeputeerde Henk Staghouwer heeft dat vanmiddag afgesproken met zijn Duitse collega Olaf Lies, minister van milieu van Nedersaksen.

In Jemgum aan de Eems overlegden beide bestuurders over de toestand van de grensrivier. Die is beroerd: er zit veel te veel slib in het water en vaak te weinig zuurstof. In Nederland wordt al tientallen jaren over de troebele rivier gepraat. Er is uitgebreid op gestudeerd. Inmiddels wordt er ook aan gewerkt: er zijn al 14 projecten, terwijl er al zo’n 85 miljoen euro is uitgegeven.

Zo ver zijn ze over de grens nog niet. Ademloos luisterde een Duitse delegatie vanmiddag naar een presentaties van de Nederlandse plannen. Die lopen uiteen van het verrijken van akkers met slib, tot het bouwen van dijken met klei en het doen van proeven met de teelt van zilte gewassen.

In Duitsland loopt het niet zo’n vaart. Er is tot nu toe weinig van de grond gekomen. Zelfs zo weinig dat Brussel Berlijn stevig op de vingers heeft getikt. Doordat het ontbreekt aan enthousiasme komen projecten echter moeizaam van de grond.

Bagger

In Jemgum werden er dan toch twee gepresenteerd: In het eerste wordt onderzocht hoe bagger uit de Eems kan worden gebruikt voor de verrijking van landbouwgrond. In het tweede wordt een model uitgewerkt om te kijken hoe de locaties waar bagger wordt gestort ecologisch goed ingepast kunnen worden.

,,Slib heeft een te negatieve klank. Maar iets wat we gisteren nog als een probleem zagen, is morgen iets waardevols. Maar we kunnen dit probleem niet meteen oplossen, het gaat geleidelijk’’, zei Lies.

Staghouwer luisterde glimlachend mee. Hij wees de Duitse delegatie vervolgens op de uitgebreide werkzaamheden aan de Nederlandse kant van de rivier. ,,Slib is geen probleem, het is goud. Wij proberen er iets van te maken. We hebben een kleirijperij, met behulp waarvan we bouwmateriaal van slib kunnen maken. En we verspreiden vruchtbaar slib over akkers, waardoor daar de opbrengst tien tot twaalf procent hoger is.’’

Vervolg

Na afloop van de bijeenkomst zei Staghouwer tevreden dat er in het voorjaar een vervolg komt. ,,Ik heb in deze twee uur meer bereikt dan in de afgelopen paar jaar. Gewoon door met de Duitsers te praten. Ze hebben gezegd dat ze graag meer met ons gaan samenwerken en wij hebben onze kennis aangeboden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.