Duitsland telt honderden aanvallen van wolven op vee

Een wolf in het Beierse Woud in Duitsland. Foto: Aaldrik Pot

In de Duitse deelstaat Nedersaksen is voor de vijfhonderdste keer een wolvenaanval op vee gemeld, zo schrijft de Noord-Duitse omroep NDR.

De telling begon in 2008, toen de eerste wolven arriveerden in de deelstaat, die grenst aan Nederland. De meldingen worden altijd onderzocht en lang niet altijd blijkt de wolf echt de dader, maar bij 236 meldingen is dit wel aangetoond, aldus de omroep.

Schapen en runderen

Er kwamen 670 dieren om door de aanvallen. Hiervan bestond het merendeel uit schapen, maar er werden ook 29 runderen toegetakeld, vooral kalveren. Langs de Waddenkust (Cuxhaven) zouden wolven er zelfs een gewoonte van hebben gemaakt om volwassen koeien aan te vallen. Het aantal aanvallen is de laatste jaren fors gestegen.

Hoge hekken

De laatste week kwamen de Nedersaksische wolven in het nieuws, omdat ze in sommige gebieden over de 1,20 meter hoge hekken springen tijdens de schapenjacht. Dit is de hekhoogte die de overheid juist aanbeveelt als bescherming tegen wolven.

Zwervende wolven

Verwacht wordt dat wolf zijn terrein langzaam uitbreidt naar Nederland. Tot nu toe worden hier alleen af en toe zwervende exemplaren waargenomen. Deze zomer werden twee doodgebeten schapen gevonden. De één lag op de dijk tussen de Punt van Reide en Nieuwe Statenzijl, de ander in de buurt van Finsterwolde.

Faunavisie Wildcare

Beheerder Pim Lollinga van Faunavisie Wildcare in Westernieland, die begin dit jaar een dood gevonden wolf kreeg binnengebracht, denkt dat de schapen zijn aangevallen door een uit Duitsland afkomstige wolf. Bij hem meldden zich verschillende mensen met informatie die dat vermoeden bevestigen. Lollinga ontving ook foto’s van sporen die afkomstig lijken te zijn van een wolf.

menu