Nederlanders die naar Duitsland gaan moeten vanaf vrijdag twee weken verplicht in quarantaine. Berlijn komt met met strenge maatregelen voor de grens met Nederland.

De Duitse regering wil het grensverkeer zoveel mogelijk aan banden leggen. Alleen noodzakelijk werkverkeer is met ingang van 10 april nog toegestaan, maakte de regering van bondskanselier Merkel maandagmiddag bekend. Vrachtwagenchauffeurs, beroepspendelaars en mensen met een dringende werkafspraak zijn nog welkom.

Goedkoop tanken

Karel Groen van de Eems Dollard Regio (EDR) is blij dat de grens niet helemaal wordt gesloten. ,,Je mag alleen nog de grens over als je een dringende reden hebt. Dat heb je niet als je goedkoop wilt tanken of als toerist komt.’’

Ook nu al is het grensverkeer aan regels gebonden. Het treft volgens Groen vooral noorderlingen die in Duitse zorginstellingen werken. Hij schat hun aantal op enkele tientallen.

Verzorgingstehuis

Loes Krüger (55) uit Nieuw-Beerta is één van hen. Dit weekend kreeg ze al te horen dat ze niet meer welkom is in het verzorgingstehuis in Weener, waar ze vier jaar werkt. De regel was dat buitenlanders die de grens oversteken twee weken lang niet een ziekenhuis of onderwijsinstelling mogen betreden. ,,Die regel is nu dus uitgebreid tot iedereen die er niet per se hoeft te zijn’’, legt Groen uit.

Het viel Krüger rauw op haar dak. Met haar werkgever heeft ze een financiële regeling getroffen, maar ze schiet er qua uren wel bij in. ,,Als dit twee weken duurt vind ik het prima, maar stel dat ik drie of vier maanden moet thuisblijven? Gelukkig ben ik lid van de bond in zowel Nederland als Duitsland.’’

Nog snel even bier halen

Ook vandaag waren de wegen in het Duits-Nederlandse grensgebied zo goed als verlaten. In het centrum van Winschoten, waar normaal veel Duitsers winkelen, staan weinig auto’s uit het buurland. En wie over de A7 richting Duitsland rijdt ziet ook dat het er bar rustig is. Vanuit de tegenovergestelde richting rijdt er zo nu en dan een personenauto met een Duits kenteken, maar veel zijn het niet.

Bij de Drentse grensovergangen is het maandag eveneens stil. Wie via Schoonebeek naar het Duitse Emlichheim rijdt, komt onderweg geen enkele vorm van controle tegen. Bij de drankenhandel in het dorp is het een stuk rustiger dan normaal, constateert Art Weering uit Erica. ,,Normaal zie je hier veel auto’s staan met een Nederlands kenteken. Maar ik denk dat hier nu nog geen twintig procent is van wat je hier normaal gesproken aan Nederlanders tegenkomt.”

Weering is naar Emlichheim gegaan om te tanken en Duitse biertjes te halen. ,,Want nu kan het nog”, vertelt hij. Wel heeft de Ericaan, die vaker op maandag boodschappen doet in Duitsland, zijn paspoort meegenomen. ,,Voor de zekerheid.”

Politieauto

Bij de grensovergang bij Zwartemeer is maandag rond het middaguur evenmin controle te bekennen. Al was dat de afgelopen dagen wel anders, vertelt Irma Maatje, die een paar huizen van de Duitse grens af woont. Volgens haar stond de afgelopen twee weken geregeld een politieauto langs de weg naar Duitsland geposteerd.

René en Trijntje Bol uit Emmer-Compascuum maken zich zorgen dat ze straks niet meer de grens mogen oversteken. Het stel doet maandagmiddag boodschappen bij de vestiging van Marktkauf in Meppen. Niet alleen voor zichzelf, maar vooral voor hun dochter in Duitsland. ,,Zij heeft twee jonge kinderen en kan daardoor niet zelf de boodschappen doen. Dus gaan wij voor haar”, vertelt René Bol. ,,Als we niet meer mogen, dan zou ik het wel moeilijk vinden.”

Weer op koopjesjacht

Dan blijft nog de vraag of de Duitsers zich het komende Paasweekend weten te bedwingen en dus thuisblijven. EDR-chef Karel Groen verwacht niet dat ze met Pasen massaal de grens oversteken. ,,Duitsers zijn een gehoorzaam volk. Die komen hier echt niet naartoe. Ik roep ook noordelingen op niet voor goedkope benzine of andere koopjes de grens over te steken. Over een half jaar kan iedereen weer op koopjesjacht.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen