Duiventerreur HEMA Groningen: ze pakken nog net niet de roltrap

De duivenoverlast in Groningen is terug van weggeweest. Warenhuis HEMA in de Herestraat zit met de handen in het haar. ,,Duiven zijn de rioolratten van de lucht.’’

Een duif scharrelt rond in de HEMA, bij de zij-ingang. Daar ligt verpakt brood, daar is bar weinig te eten. Hij tracht via de draaideur naar buiten te komen, de Carolieweg op, maar de draaideur is knap ingewikkeld. Hij slaat z’n vleugels uit. Over de schappen vol kleding en toiletartikelen vliegt hij naar de andere kant van de HEMA, naar waar de rookworsten en broodjes grif van de hand gaan.

Nepkraaien

Daar zit ook de hoofdingang naar de Herestraat. Hier geen ingewikkelde draaideuren, maar automatische schuifdeuren. Aan weerszijden van die schuifdeuren staan grote zwarte nepkraaien opgesteld, bedoeld om de duiven te verjagen. Ze werken niet, weten ze bij de HEMA.

De duiven tonen de nepkraaien geen blik waardig en stappen eigenwijs naar binnen. Ze vinden er altijd iets te eten, want geen mens krijgt het voor elkaar om een hap van een saucijzenbroodje te nemen zonder te kruimelen. Aan het tafeltje bij het raam zitten HEMA-klanten te eten. Ze kijken vertederd naar de twee duiven in de zaak en kunnen het niet laten de beesten te voeren.

De HEMA-medewerkers zijn helemaal niet vertederd. Die willen af van de beesten die ook ín de HEMA poepen. Ze vinden ze vies. Maar ze weten niet wat ze moeten doen, omdat de gemeente de duiven beschermt volgens hen.

Plantenspuit biedt uitkomst

De gemeente kan niks tegen duivenoverlast doen, zegt gemeentelijke woordvoerder Peter Duzink. Volgens hem zijn de stadsduiven niet beschermd, maar is het sinds een paar jaar verboden om stadsduiven te voeren. Ook is het de gemeente verboden om de duiven te vangen en te vergassen. Dat gebeurde jaren geleden toen de overlast van duiven groot was in de binnenstad.

Eigenaar Marcel Krohne van snackbar Next Fast-Food in de Carolieweg heeft overbuurman HEMA zijn oplossing aangedragen. ,,Ik ben heel consequent met de plantenspuit’’, zegt hij. ,,Dan blijven ze weg.’’ De overlast was groot, zegt hij. ,,Ze aten de friet van tafel. Ze wachten op het dak om toe te slaan. Het is niet fris als ze hier rondfladderen: dat veroorzaakt stof en bacteriën.’’

Viezigheid en schijt

Dat zegt ook valkenier Rob van Dipten die vogeloverlast bestrijdt. Hij adviseert een ander soort deur, maar vooral vindt hij dat de HEMA klanten moet opvoeden met de huisregel dat duiven niet gevoerd mogen worden. ,,Zwakke stadsduiven verhongeren niet en ze vallen niet ten prooi aan roofdieren. Ze moeten haast bij het chemisch afval, zo boordevol ziektes zitten ze. Duiven zijn de rioolratten van de lucht.’’

Stadsecoloog Jan Doevendans voorspelt dat de overlast toeneemt. ,,Ze zijn beschermd verklaard in de gemeente Groningen, het is hopeloos. Ze verspreiden viezigheid en ze schijten overal.’’

Bakkerij Bakker Bart aan het begin van de Herestraat kampt ook nog steeds met duivenoverlast. Die had in 2016 een oplossing gevonden tegen de poepende duiven door mosquito’s te plaatsen: kastjes die een hoge pieptoon laten horen waar duiven niet tegen kunnen. Toen bleek dat ook jongeren onder de 25 jaar niet tegen de pieptoon bestand waren en er hoofdpijn van kregen, mocht Bakker Bart de mosquito’s niet meer gebruiken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.