Duizend buitenlandse studenten naar Groningen: studentenpartij DVS wil duidelijkheid van RuG over coronavirus

Universiteitsraadpartij De Vrije Student maakt zich zorgen over het grote aantal studenten dat de komende tijd naar Groningen komt voor een uitwisseling. Dit omdat het coronavirus zich voordoet in landen die populair zijn onder uitwisselingsstudenten, zoals China en Zuid-Korea.

De partij vindt dat studenten hier te karig over geïnformeerd worden. De komende tijd gaan veel Groninger studenten op uitwisseling naar het buitenland. Ook komen zo’n duizend studenten vanuit het buitenland naar Groningen.

Voorzitter van studentenpartij DVS Dylan Gerding roept de universiteit op meer duidelijkheid te geven over de stand van zaken. ,,De enige informatie die studenten krijgen, zijn meldingen via het interne platform Nestor. Deze informatie beperkt zich tot het reisadvies van het ministerie, een verwijzing naar de huisarts bij klachten en de meldingen van het RIVM.”

Gerding vindt deze informatie te karig. ,,Studenten moeten hierover proactief benaderd worden. Als je via de RuG naar het buitenland gaat ligt er ook een zorgplicht voor de RuG op dit terrein.”

Screening studenten uit risicolanden

Gerding laakt verder het gebrek aan informatie over de screening van inkomende studenten, zeker nu een substantieel deel van de inkomende studenten uit risicolanden komt. ,,Het is volkomen onduidelijk of de RuG hier draaiboeken voor heeft en of nieuwe studenten worden gecontroleerd. Inkomende studenten worden wel ieder semester gecontroleerd op TBC, daar is wel informatie over beschikbaar, waarom hier dan niet over? Dit moet echt duidelijker”.

RIVM: screening studenten niet nodig

Maar een screening is helemaal niet aan de orde, zegt Jorien Bakker, woordvoerder van de RuG. ,,Wij doen precies wat ander universiteiten doen: we volgen de richtlijnen van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken en doen wat zij voorschrijven. Studenten die vragen hebben of zich zorgen maken kunnen altijd terecht bij hun studieadviseur. En op onze website geven we alle benodigde en actuele informatie over het coronavirus.”

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.