Duizend handtekeningen tegen sluiting azc Musselkanaal

Foto: ANP

Vakbond FNV heeft in Musselkanaal duizend handtekeningen tegen de sluiting van het asielzoekerscentrum ingezameld.

Die worden woensdag overhandigd aan Janet Helder, bestuurder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). ,,Zij brengt een bezoek aan Musselkanaal en ik geef haar de handtekeningen’’, zegt Daniëlle Wiek, FNV-bestuurder.

Het COA kondigde enige tijd geleden aan in de komende herfst het asielzoekerscentrum in Musselkanaal na meer dan twintig jaar te sluiten. Dit vanwege de geringere instroom van vluchtelingen in Nederland.

Niet met gejuich ontvangen

De aankondiging werd in het veenkoloniale dorp absoluut niet met gejuich ontvangen. De Musselkanaalsters hebben in de loop der jaren namelijk een hechte band met het azc opgebouwd. Zo helpen asielzoekers mee bij het onderhoud van een bos en in het zorgcentrum De Beukenhof.

,,Ook helpen ze bij het schoonmaken van het zwembad’’, aldus Wiek. ,,Die hechte band wordt verbroken als het asielzoekerscentrum sluit en dat betreuren we. Natuurlijk is het ook jammer voor het COA-personeel, maar dat krijgt elders een baan, op de locatie in Ter Apel bijvoorbeeld. Vooral voor de inwoners van Musselkanaal is het jammer.’’

Handtekeningen

Onder die inwoners zamelde de vakbond in de afgelopen periode de duizend handtekeningen in. Die krijgt Helder woensdag overhandigd in het zorgcentrum De Beukenhof dat ze ook bezoekt.

,,We zouden graag zien dat het asielzoekerscentrum in Musselkanaal blijft’’, zegt Wiek. ,,In andere asielzoekerscentra wordt het aantal plekken vergroot. Waarom kan het azc in Musselkanaal dan niet blijven?’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen