Duizenden mensen verwacht bij uitvaart burgemeester Pieter Smit

Bij de uitvaart van burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt worden vandaag duizenden mensen verwacht.

Alleen voor de besloten bijeenkomst in De Klinker in Winschoten zijn al duizend mensen uitgenodigd. Het gemeentepersoneel volgt de afscheidsdienst in het kerkgebouw Immanuël. Naast De Klinker kunnen andere belangstellenden de dienst op een beeldscherm volgen.

De dienst is vanaf half twee rechtstreeks te volgen via deze website.

Laatste tocht overleden burgemeester Pieter Smit begonnen (+video)
Lees verder

Afscheid in uniform

Smit, die vorige week dinsdag plotseling overleed op 54-jarige leeftijd, wordt door leden van de politie, brandweer, marechaussee en veteranen De Klinker ingedragen. Ze passeren een erehaag van 120 geüniformeerden.

De klassieke brandweerwagen waarop Smit vandaag van zijn woning in Scheemda naar De Klinker wordt vervoerd is in de volksmond bekend als ‘Oome Dirk’. Met Oome Dirk wordt Dirk Lubbers bedoeld. Hij was kachelsmid van beroep, maar ook lid van de brandweer.

In 1962 haalde Lubbers het meeste geld op voor de personeelskas van de brandweer. Als dank werd de in dat jaar gekochte Austin-ladderwagen naar Dirk Lubbers genoemd. ,,Het is een unieke wagen waar in heel Nederland een van is gemaakt. Bijzonder is dat er een Austin-motor inzit en dat de ladder van Geesink is”, vertelt voorzitter Dick Zwart van de stichting Oud Brandweermateriaal Winschoten (SOBW), de bezitter van ‘Oome Dirk’.

Ladderwagen

‘Oome Dirk’ werd in 1962 door de toenmalige gemeente Winschoten aangeschaft, omdat in dat jaar het ziekenhuis een vierde etage kreeg. ,,Een ladderwagen was dus noodzakelijk.” De wagen wordt zo af en toe nog ingezet bij de hulpverlening. ,,Als er iets met een dakgoot is of een dier in een boom zit, komen wij in actie.” In 2012 is ‘Oome Dirk’ gerestaureerd.

Niet alleen bij de professionele brandweer was Smit een graag geziene gast. Hij was ook frequent aanwezig bij de leden van SOBW. Dat de kist met Smit vandaag op een klassieke brandweerwagen wordt vervoerd, is eigenlijk ‘heel gewoon’.

,,Hij was zeer betrokken bij onze club. Mede dankzij hem hebben we de Studebaker, bouwjaar 1954, weer teruggekregen in Winschoten. We hebben deze wagen uit Borculo gehaald, waar hij was uitgeleend aan het brandweermuseum. Daarna volgde een grondige restauratie. Pieter heeft deze wagen na de restauratie weer officieel onthuld. Hij had er iets mee. De wagen staat vandaag bij De Klinker als eerbetoon aan Pieter.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.