Dure studie komst Werelderfgoed

De provincie geeft 175.580 euro subsidie voor een doorslaggevend onderzoek naar de haalbaarheid van een Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog.

Gezonde exploitatie

De vissershaven kan wel een stevige publiekstrekker gebruiken. Het onderzoek moet definitief uitwijzen of het concept voor het Werelderfgoedcentrum Waddenzee interessant genoeg is om mensen daar langer vast te houden. De meeste toeristen pakken de boot naar Schiermonnikoog of eten een visje in de haven om vervolgens weer snel huiswaarts te keren.

De provincie heeft 2 miljoen euro opzijgelegd voor het Werelderfgoedcentrum. Bezoekers zouden daar op interactieve wijze kunnen worden geattendeerd op andere interessante plekken langs de kust. ,,We hopen dat er voor 1 januari een plan ligt dat klinkt als een klok. Het onderzoek is geen vrijbrief voor de besteding van die 2 miljoen. De uitkomsten van de studie zijn bepalend. Er moet een gezonde exploitatie liggen waar partijen jaren mee vooruit kunnen. Op basis daarvan maken we de balans op’’, zegt gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie).

In de startblokken

Met de provincie staan de Zeehondencreche Pieterburen, Staatsbosbeheer, Exploitatiemaatschappij Haven Lauwersoog en de gemeente De Marne in de startblokken. Volgens de provincie bezoeken jaarlijks één miljoen mensen Lauwersoog. Die moeten beter worden geattendeerd op wat er langs de Waddenkust allemaal te koop is.

Mogelijke onderwerpen zijn: zeehonden kijken, visworkshops, wadden- en vogelexcursies, wadlopen, visserijmusea en cultuurroutes. Betrokken partijen hopen dat een Werelderfgoedcentrum een ‘boost’ geeft aan andere ontwikkelingen in het havengebied, zoals nieuwe restaurants, detailhandel en een hotel. Nieuwsgierig als de provincie is naar de haalbaarheid, moeten volgens Staghouwer de eerste bevindingen van de onderzoekers in juni al op zijn bureau liggen.

Fors bedrag

De gedeputeerde erkent dat er voor deze studie een fors bedrag wordt neergeteld. ,,Omdat we hier specialisten bij halen die hun sporen hebben verdiend in het opzetten van publiekstrekkers waar ecologie, duurzaamheid en spannende architectuur de boventoon voeren.’’

Ingehuurd is Except Integrated Sustainebility, een coöperatief van dertig experts. ,,Het is niet zo moeilijk om te stapelen, maar wij willen meer’’, zegt Staghouwer. Over het aantrekkelijker maken van Lauwersoog en het hele Lauwersmeergebied wordt al jaren gesproken.

Het natuurgebied, de camping en de jachthaven zijn drukbezochte plaatsen waar al veel is geïnvesteerd De bedoeling is dat ook de vissershaven in de provincie Groningen de ‘place to be’ wordt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.