Duurswold krijgt eerste dorpsmolen

De lokale energiecoöperatie Duurzaam Duurswold wil groene stroom opwekken met zonne-energie én met een windmolen(tje). Een provinciale primeur.

Curtis Bänffer (eigenaar van een adviesbureau in Schildwolde), huisarts Dirk Jan Rezelman uit Wagenborgen en tandarts Wilte Barels uit Hellum richtten de coöperatie op.

,,Omdat het goed is voor onze leefomgeving en de toekomst van onze kinderen, het levert je geld op en Duurswold weet als geen ander wat de nadelen zijn van aardgas. Waarom zouden wij, juist hier, niet beginnen met groene stroom en het gas de deur uit doen. We nemen zelf de regie.’’

Buitenkansje

Volgens de initiatiefnemers is de dorpsmolen een buitenkansje voor inwoners van de voormalige gemeente Slochteren. De dorpskernen van Hellum, Noordbroek, Overschild, Schildwolde, Slochteren, Siddeburen en Steendam vallen binnen de ‘postcoderoos-regeling’, deelnemers profiteren van een korting op de energienota.

Bewoners kunnen lid (‘molenaar’) worden, via crowdfunding mee-investeren (vanaf donderdag op Noorderbron.nl) en delen in de opbrengst: ze krijgen goedkopere stroom. Een winddeel kost 330 euro (goed voor 250 kWu per jaar) en is volgens Bänffer in elf jaar terugverdiend. Voor het hele plan is 45.000 euro nodig.

,,De molen komt bij de energiezuinigste melkveestal van Europa te staan, in Hellum. Daar staat ook al een windmolen. De veehouder vindt het goed dat onze zonnepanelen op zijn dak komen te liggen. De totale opbrengst is ongeveer twee derde wind- en een derde zonne-energie.’’

Kinderdijkje

Angst voor windmolenprotesten zoals in Meeden heeft Bänffer niet. ,,Dat zijn van die enorme molens, vinden wij ook niks. De onze is maar 15 meter. Als we meer stroom willen, kunnen we in de toekomst misschien een Kinderdijkje aanleggen langs het Schildmeer en meer schuren vol leggen. Maar eerst dit.’’

Duurzaam Duurswold houdt donderdag een informatieavond in Boerderij Fraeylemaborg. De crowfunding start dan ook, via www.noorderbron.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen