Duurzaam restaurant geeft vluchtelingen in Groningen horecaopleiding

De in Groningen woonachtige Nina Hoiting (34) begint in Stad sociaal restaurant De Groene Stoel. Ieder jaar krijgen zestien vluchtelingen daar een horecaopleiding.

„Jaarlijks lopen zestien vluchtelingen stage bij de Groene Stoel”, vertelt Nina Hoiting. „Behalve deze werkervaring krijgen zij een entreeopleiding tot horeca-assistent.” Het Noorderpoort College in Groningen werkt mee aan de invulling van de opleiding. Nina: „Het is een basisopleiding, maar we zorgen gaandeweg voor een persoonlijke invulling. Als iemand, bijvoorbeeld, serveren erg leuk vindt, zetten we daar op in.”

Droom die uitkomt

Voor De Groene Stoel in februari haar deuren opent, zoekt Nina naar noordelijke horecaondernemingen en uitzendbureaus waar de studenten na hun opleiding aan de bak kunnen. „Het is gewoon haalbaar om baangarantie te creëren”, verwijst Nina naar het tekort aan horecapersoneel in en rond de stad.

Het restaurant is een droom die werkelijkheid wordt. „Ik heb jaren in de horeca en sociaalpedagogische dienstverlening gewerkt, met De Groene Stoel komen die werelden bij elkaar.”

Alle culturen welkom

Het primaire doel van het restaurant is het helpen van vluchtelingen in Groningen. Nina: „Alle culturen en achtergronden zijn welkom.” De gemeente Groningen helpt bij het selecteren van de aankomende leerlingen. Die moeten nog niet volledig ingeburgerd zijn, maar de Nederlandse taal wel een beetje spreken, zodat ze de lessen goed kunnen volgen.

De vluchtelingen leren werken met lokale producten. Duurzaamheid is namelijk het andere speerpunt van Nina’s project. „We werken met een kleine kaart. Voor ieder wat wils natuurlijk, maar de gerechten zullen voornamelijk vegetarisch.”

Plantenasiel

De inrichting van het pand moet het een huiselijke uitstraling geven. Gasten zitten aan lange tafels zodat ze veel contact met elkaar hebben. En er zal er veel groen aanwezig zijn, want De Groene Stoel wordt ook een plantenasiel. „Mensen kunnen bij ons hun plantje achterlaten en andere gasten kunnen die dan weer meenemen”, legt Nina uit.

Om het project van de grond te krijgen, startte Nina vorige week een crowdfundcampagne op investeringsplatform CrowdAboutNow. Zo kunnen Groningers investeren in het project. „De crowdfunding is heel belangrijk”, vertelt Nina, „ik wil met de campagne 65.000 euro ophalen. Op dit moment heb ik 43 procent van dat bedrag behaald.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen